Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a vývojová psychologie - přednáška (BPPS011p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPPS011p - Obecná a vývojová psychologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kursu jsou:Sociální psychologie:porozumění a vysvětlení základní terminologie;adekvátní použití informací o psychických procesech, stavech a vlastnostech jedince;osvojení si základních metod psychologie;Vývojová psychologie:porozumění a osvojení si teoreticko-metodologických koncepcí vývojové psychologie ve vztahu k oboru porodní asistence, hlubší porozumění a osvojení si důležitých metod, pojmů a teorií, které se především vztahují k ranému věku dětí, na základě osvojených znalostí hlouběji pochopit specifika raného věku.

Osnova

Psychologie jako věda o člověku, psychologické vědní disciplíny;Základní metody v psychologii;Základní terminologie – psychika, vědomí, nevědomí, prožívání, chování, psychické procesy, psychické stavy a vlastnosti;Myšlení a řeč;Paměť;Pozornost;Emoce a city;Volní jednání;Vývojová psychologie:základní pojmy - fylogeneze, antropogeneze, ontogeneze, aktuální geneze, vývojová změna, vývojové stádium, vývojová krize, činitelé duševního vývoje, kritická senzitivní období.Vývojová teorie - psychodynamická, psychosexuální, psychosociální stupně vývoje, kognitivní teorie vývoje, teorie připoutání (attachment), subjektivní pohoda (well-being).Charakteristika období z heldiska kognitivního, emocionálního a sociálního vývoje - prenatální, novorozenecké, kojenecké a batolecí, předškolní a mladší školní věk, adolescence - časná, střední, pozdní, dospělost, stárnutí a stáří.

Literatura

povinná literaturaLANGMEIER, Josef a Dana KREJČÍŘOVÁ. Vývojová psychologie. 2., aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2006. 368 s. ISBN 80-247-1284-9. infoPLHÁKOVÁ, Alena. Učebnice obecné psychologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. 472 s. ISBN 80-200-1387-3. infodoporučená literaturaVÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie. Vyd. 1. V Praze: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2005. 467 s. ISBN 8024609568. infoŠVANCARA, Josef . Emoce, motivace, volní procesy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 142 s. Psychologie. ISBN 80-86633-11-X. info

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Jahnovádoc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.Vlasta Břicháčková