Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (BRPA021p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BRPA021p - Patologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na osvojení základních poznatků o etiologii, patogenezi a morfologických projevech nejčastějších onemocnění. V obecné části se student seznámí se základními skupinami chorobných stavů v lidské patologii (zánět, oběhové poruchy, nádory apod.). V části speciální jsou probírány choroby jednotlivých orgánů a orgánových systémů, jejich souvislosti a komplikace. Na konci tohoto kurzu bude student chápat základní principy vzniku a rozvoje chorob, jejich projevy a důsledky pro pacienta.

Osnova

Úvod, vyšetřovací metody v patologii, příčiny nemocí (fyzikální, chemické,infekční, vnitřní).Regresivní změny (nekróza, atrofie, dystrofie).Zánět (mechanismy zánětu, záněty nespecifické a specifické).Místní poruchy oběhu (trombóza, embolie, edém, krvácení), progresivní změny (hypertrofie, hyperplazie).Nádory (benigní a maligní, epitelové, mesenchymové, ostatní).Patologie srdce a cév (ateroskleróza, ischemická choroba srdeční, nemoci myokardu, nemoci tepen a žil).Patologie krvetvorby a krve (hemoblastomy, hemoblastózy).Patologie dýchacího systému (záněty, nádory).Patologie ledvin a močových cest (záněty, nádory).Patologie jícnu, žaludku a střev (vředová choroba, záněty, nádory).Patologie jater, žlučníku a pankreatu (hepatitidy, cirhóza, nádory).Patologie mužského a ženského genitálu vč. mammy (nemoci prostaty, varlat, dělohy, ovarií, prsu).Patologie nervového systému (cirkulační poruchy, záněty, nádory).Patologie endokrinního systému (nemoci štítné žlázy a nadledvin).Patologie kostí a kloubů (artróza, artritidy, nádory kostí).Patologie kůže (nejčastější záněty - ekzém, psoriáza, puchýřnaté choroby; kožní nádory).

Literatura

doporučená literaturaMAČÁK, Jirka a Jana MAČÁKOVÁ. Patologie. první. Praha: GRADA, 2004. 347 s. ISBN 80-247-0785-3. infoSTŘÍTESKÝ, Jan. Patologie :[učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium]. Vyd. 1. Olomouc: Epava, 2001. 338 s. ISBN 9788086297064. info

Garant

doc. MUDr. Jiří Wotke, CSc.

Vyučující

MUDr. Jitka Kyclováprof. MUDr. Jirka Mačák, CSc.doc. MUDr. Jiří Wotke, CSc.Jitka Halouzková