Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologická fyzika a radiobiologie (molekulární i klinická) - přednáška (BRRF0121p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BRRF0121p - Radiologická fyzika a radiobiologie (molekulární i klinická) - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Radiodiagnostika: výuka je koncipovaná jako technické základy CT, MR, UZ a RTG metod včetně anatomie a základních patologických obrazů. Student by měl znát základní principy vyšetření a anatomii a měl by být schopen zhodnotit anatomii na CT, MR a UZ a RTG snímcích. Podrobně by měl znát technické principy jednotlivých metod, jejich indikace a kontraindikace. Nutné matematické a fyzikální základy pro porozumění principům diagnostických a terapeutickým radiologickýmmetodám.

Osnova

1. Záření: částice a vlny. Podrobný rozbor spektraelektromagnetického pole.2. Struktura látek. Atomy. Jádra. Zákony zachování.3. Soustava SI, převody k jiným jednotkám. Terminologie.4. Matematika: funkce, rovnice.5. Matematika: základy diferenciálního počtu.6. Matematika: pravděpodobnost, měření a zpracování dat.7. Radioaktivita.8. Rentgenové záření.9. Ultrazvuk.10. Matematika: principy tomografických metod.11. Zobrazení magnetickou resonancí a počítačová tomografie.12. Repetitorium.Technické a právní předpisy týkající se ionizujícího záření I - přednáška: CT, MR, UZ, skiagrafie, skiaskopie, angiografie, intervence, kontrastní látky, ochrana před zářením, rizika záření, biologické účinky záření, stochastické a nestochastické účinky, indikace a kontraindikace. Kontrastní látky používaný u každé metody, jejich indikace a kontraindikace. Národní radiologické standardy a právní předpisy, ze kterých vycházejí.

Literatura

NEKULA, Josef. Radiologie. 3. vyd. V Olomouci: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 205 s. ISBN 9788024410117. infoVÁLEK, Vlastimil a Jan ŽIŽKA. Moderní diagnostické metody. III.díl Magnetická rezonance. 1.vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2000. 43 s. ISBN 80-7013-225-6. infoELIÁŠ, Pavel, Petr MÁCA, Jiří NEUWIRTH a Vlastimil VÁLEK . Moderní diagnostické metody. II.díl Výpočetní tomografie. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998. 84 s. ISBN 80-7013-294-9. infoVÁLEK, Vlastimil , Boleslav PROKEŠ, Karel BENDA , Naděžda CHVÁTALOVÁ a Jitka PEČINKOVÁ . Moderní diagnostické metody. I.díl Kontrastní vyšetření trávicí trubice. 1.vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. 76 s. ISBN 80-7013-215-9. info

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.MUDr. Alena Štouračová, Ph.D.Jitka HalouzkováMarta Vágnerová