Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v neurologii - přednáška (BSNE061p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BSNE061p - Ošetřovatelství v neurologii - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavními cíly předmětu jsou:Seznámit se s náplní oboru neurologie; získat přehled o nejčastějších vyšetřovacích metodách v oboru, jejich rizicích a náročnosti pro pacienta; seznámit se s klinickým obrazem, průběhem, prognózou nejčastějších neurologických onemocnění a jejich specifickými rysy s ohledem na ošetřovatelskou péči

Osnova

Výuka je rozdělena do deseti 3hodinových bloků.1. Úvod. Definice neurologie jako medicínského oboru a jeho místo mezi ostatními obory. Mezioborová spolupráce. Organizace péče o neurologicky nemocné včetně akutních mozkových příhod. Ambulantní a nemocniční složka. Specializace v neurologii. Základy anatomie a funkce nervového systému, základní pojmy.2. Základy neurologické semiologie (symptomatologie).Poruchy hybného systému: parézy, dyskinézy, myoklonie, poruchy řeči.Poruchy senzitivního systému. Smyslové poruchy. Vegetativní poruchy.Klinické neurologické vyšetření.3. Základy neurologické topiky a syndromologie. Základní topické neurologické syndromy. Neurologický chorobopis.4. Základní principy vývoje nervového systému. Specifika postižení nerového systému v dětském věku.5. Základní vyšetřovací metody v neurologii I. Radiodiagnostické metody: RTG, CT, MR, angiografie. Lumbální punkce, vyšetření likvoru. Biochemické vyšetření.6. Elektrodiagnostické metody: EEG, EMG, evokované potenciály. Základy neurorehabilitace.7. Základy etiopatogeneze neurologických onemocnění. Cévní onemocnění mozku.8. Záchvatová onemocnění (epilepsie), nádory NS, bolesti hlavy.9. Nervosvalová, vertebrogenní a demyelinizační onemocnění.10. Neurotraumatologie, neuroinfekce, degenerativní a metabolická postižení nervového systému. Závěr.

Literatura

Tyrlíková I. a kol. Neurologie pro sestry. IDVPZ 1999, Brno (dosud nebylo vydáno).Písemné syllaby k jednotlivým stážím (obdrží od vyučujícího).

Požadavky

( BZKP021p Klin. propedeutika - před. && BZKP021c Klin. propedeutika - cv. ) || ( BSKP021p Klinická propedeutika - před. && BSKP021c Klinická propedeutika - praxe )

Garant

prof. MUDr. Josef Bednařík, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Josef Bednařík, CSc.prof. MUDr. Milan Brázdil, Ph.D.doc. MUDr. Pavel Štourač, Ph.D.prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc.prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.PhDr. Mgr. Milena Košťálová, Ph.D.prof. MUDr. Irena Rektorová, Ph.D.MUDr. Yvonne Benešová, Ph.D.MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBAAmit Suresh Khairnar, Ph.D.