Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v oftalmologii - přednáška (BSOO061p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BSOO061p - Ošetřovatelství v oftalmologii - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět a vysvětlit základní vyšetřovací metody v oftalmologii a problematiku onemocnění předního i zadního očního segmentu a související ošetřovatelskou péčí;

Osnova

Ošetřovatelství v oftalomologii - přednáška1. týden: Základní vyšetřovací metody v oftalmologii.Základy ošetřovatelské péče, práce sestry v oční ambulanci a u lůžka.Pojem "červené oko" - diff. dg.Základní lékové skupiny v oftalmologii a jejich použití.2. týden: Rohovka - fyziologie, patologie.Transplantace rohovky - indikace, péče o pacienta.Refrakce oka - základní vady optického systému oka, vyšetření.Základy refrativní chirurgie.Úloha sestry při vyšetření refrakce oka.3. týden: Zadní segment oka - fyziologie, patologie.Vitreoretinální chirurgie - indikace, před a pooperační péče o pacienta.4. týden: Čočka - fyziologie, patologie.Chirurgie katarakty - péče o pacienta před a po operaci katarakty.5. týden: Glaukom - základní pojmy, rozdělení, vyšetřovací metody.Základy terapie glaukomu - medikamentózní, chirurgická.Úloha sestry v glaukomové ordinaci.6. týden: Traumatologie v oftalmologii, základy 1. pomoci.7. týden: Příčiny náhlé ztráty zraku, příčiny slepoty v civilizovaných zemích. Péče o pacienta s praktickou slepotou, rehabilitační a kompenzační pomůcky.

Literatura

KOLÍN, Jan. Oftalmologie praktického lékaře. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1994. 276 s., ob. ISBN 80-7066-861-X. info

Požadavky

( BZKP021p Klin. propedeutika - před. && BZKP021c Klin. propedeutika - cv. ) || ( BSKP021p Klinická propedeutika - před. && BSKP021c Klinická propedeutika - praxe )

Garant

MUDr. Daniela Vysloužilová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Hana Došková, Ph.D.MUDr. Radek GirgleMUDr. Michala Karkanová, Ph.D.doc. MUDr. Petr Kolář, Ph.D.MUDr. Veronika Matušková, Ph.D., FEBOMUDr. Lenka Michalcová, Ph.D.prof. MUDr. Eva Vlková, CSc.MUDr. Daniela Vysloužilová, Ph.D.