Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v otorinolaryngologii - přednáška (BSOT062p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BSOT062p - Ošetřovatelství v otorinolaryngologii - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem výuky otorinolaryngologie je seznámit studenty s aplikovanou anatomií hlavy a krku, naučit je základy diagnostiky, diferenciální diagnostiky a léčby chorob ušních nosních a krčních a ošetřovatelské péči o tyto nemocné

Osnova

Charakteristika a význam oboru. Význam ošetřovatelské péče v otorhinolaryngologii a chirurgii hlavy a krku. Specifika ošetřování pacientů v ORL.Základní symptomatologie, diagnostika a léčba onemocnění ucha a kosti spánkové.Zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů s otologickými problémy, peri- a pooperační péče.Choroby nosu a vedlejších nosních dutin. Epistaxe a úrazy obličeje. První pomoc a ošetřování pacientů po úrazech obličeje a rinochirurgických výkonech. Komplexní ošetřovatelská péče o pacienty s epistaxí. Oční a nitrolební komplikace při onemocněních paranazálních dutin, časná identifikace a řešení.Choroby hltanu a dutiny ústní - symptomatologie, diagnostika a léčba. Specifika ošetřovatelského procesu.Onemocnění hrtanu a průdušnice.Endoskopie v otorhinolaryngologii. Příprava nemocných a základy péče o pacienty po endoskopických výkonech.Základní chirurgické výkony v ORL. Předoperační, perioperační a pooperační péče. Hlavní specifika při ošetřování pacientů po otorhinolaryngologických operacích. Pooperační komplikace a jejich řešení.Dětská otorhinolaryngologie. Nejčastější ORL onemocnění v dětském věku, odlišnosti od dospělých. Chirurgické výkony v dětské otorhinolaryngologii. Život ohrožující stavy v dětském věku. Diferenciální diagnostika akutní laryngitidy a epiglotitidy. Ošetřovatelské postupy v ORL u dětí.Onkologie v otorhinolaryngologii. Nejčastější nádory hlavy a krku, jejich symptomatologie, diagnostika a léčba. Zvláštnosti v ošetřovatelství u pacientů s nádory hlavy a krku. Péče o pacienty s tracheostomií. Sociální aspekty onkologických onemocnění hlavy a krku.Náhlé a neodkladné stavy v otorhinolaryngologii.První pomoc u úrazů hlavy a krku.Akutní obstrukce dýchacích cest, její příčiny a projevy. Možnosti zajištění dýchacích cest při akutním dušení. Intubace, koniotomie, tracheostomie. Indikace a provedení, význam jednotlivých výkonů v rámci laické i odborné první pomoci. Péče o pacienty s intubací a tracheostomií. Pomůcky k intubaci a tracheostomii, druhy kanyl. Komplexní ošetřovatelská péče o tracheostomované pacienty. Význam edukace pacienta a rodiny.

Literatura

ŠLAPÁK, Ivo a Pavla FLORIÁNOVÁ. Kapitoly z otorhinolaryngologie a foniatrie. Brno: Paido, 1999. 85 s. ISBN 80-85931-67-2. infoZáklady otorhinolaryngologie. Edited by Karel Čada - Jiří Hubáček - Ivo Šlapák. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 191 s., ob. ISBN 80-210-0558-0. info

Požadavky

( BZKP021p Klin. propedeutika - před. && BZKP021c Klin. propedeutika - cv. ) || ( BSKP021p Klinická propedeutika - před. && BSKP021c Klinická propedeutika - praxe )

Garant

MUDr. Daniela Hoffmannová

Vyučující

MUDr. Daniela HoffmannováMUDr. Pavla Urbánková, Ph.D.MUDr. Pavla Urbánková, Ph.D.Mgr. Marie Marková, PhD.Eva Podborská