Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie - přednáška (BTEP0111p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BTEP0111p - Epidemiologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obor patří mezi preventivně zaměřené paraklinické obory. Je postaven na teoretických a klinických znalostech studentů především pak na znalostech o faktorech ovlivňujících přenos infekcí. Teoretické poznatky jsou základem jednak realizace preventivních zásad při zdravotnických výkonech a jednak praktické spolupráce při zajištění ohnisek nákazy a při plnění represivních protiepidemických opatření.

Osnova

Úvod do epidemiologie. Proces šíření nákazy. Preventivní a represivní opatření v ohnisku.Epidemiologie virových hepatitid. Epidemiologie HIV/AIDSAktivní imunizace. Očkování v ČR.Epidemiologie respiračních infekcí. Eradikace varioly.Hygienické podmínky provozu zdravotnického zařízení. Zásady mytí a dezinfekce rukou ve zdravotnictví.Dezinfekce, sterilizace. Uchovávání a manipulace se zdravotnickými prostředky,Provozní protiepidemický řád, standardy ošetřovatelské péče.

Literatura

Epidemiologie infekčních nemocí :učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Edited by Dana Göpfertová - Petr Pazdiora - Jana Dáňová. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2003. 230 s. ISBN 80-246-0452-3. infoManuál prevence v lékařské praxi 9 :hodnocení zdravotního stavu, přístupy klinické epidemiologie. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. 63 s. ISBN 80-7071-194-9. infoManuál prevence v lékařské praxi 4 :základy prevence infekčních onemocnění. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996. 126 s. ISBN 80-7168-400-7. info

Požadavky

Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Garant

MUDr. Marie Kolářová, CSc.

Vyučující

MUDr. Marie Kolářová, CSc.MUDr. Miroslava ZavřelováMarie SekaninováAnna Petruželková