Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie - přednáška (BTIM041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BTIM041p - Imunologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se seznámí se základy klinické imunologie a alergologie. Základy diagnostiky léčení. Po absolvování tohoto předmětu bude student rozumět základním mechanismům imunitní odpovědi tak, aby mohl pochopit, jak rozvoj poruch imunitního systému vede k různým formám imunopatologických chorob.

Osnova

Imunologie a medicína. Historie imunologie. Buňky a orgány imunitního systému. Antigeny. Rozvoj imunitní reakce. Hlavní histokompatibilitní komplex. Lymfocyty B a tvorba protilátek. Imunoglobuliny. Lymfocyty T a celulární imunita. Buněčná cytotoxicita. Cytokiny. Obranné funkce imunitního systému. Antiinfekční imunita. Vrozená imunita. Alergické choroby. Výživa a imunita. Imunopatologie. Imunodeficience. Autoimunitní choroby. Imunologická prevence (vakcinace) a terapie. Laboratorní imunologické metody.

Literatura

HOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 3. vyd. Praha: Triton, 2005. 279 s. ISBN 80-7254-686-4. infoLITZMAN, Jiří , Pavel KUKLÍNEK a Ondřej RYBNÍČEK . Alergologie a klinická imunologie. Brno: IDVPZ, 2001. 144 s. ISBN 80-7013-345-7. info

Požadavky

BKPF031 Klinická fyziologie obecná

Garant

doc. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.Miroslava BučkováAnna Petruželková