Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korekce refrakčních vad dětského věku a kontaktní čočky II - cvičení (BTKK0532c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BTKK0532c - Korekce refrakčních vad dětského věku a kontaktní čočky II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje studentům vědomosti potřebné k dokonalé orientaci v problematice refrakčních vad oka a v možnosti jejich korekce v dětském věku. Prakticky si studenti ověřují nabyté vědomosti při cvičeních ve vyšetřovně a optické laboratoři na LF MU a na očních odděleních pracoviště dětského věku FNB.Cílem jsou ucelené znalosti v problematice refrakčních vad oka a všech okolností, které s nimi souvisí včetně vyšetření refrakčních vad a jejich korekce.Součástí předmětu je i seznámení s potřebnou teorií týkající se kontaktních čoček, kterou ve středisku pro výuku ověří i prakticky tak, aby po úspěšném složení předmětové zkoušky byli schopni zvládnout vlastní praktickou aplikaci včetně výběru nejvhodnější kontaktní čočky.

Osnova

Zjišťování visu do dálky a na blízko. Oftalmoskopie.Objektivní metody zjišťování refrakce. Stanovení a ověření správné korekce.Subjektivní vyšetřovací metody ke zjištění refrakce.Určování svalové rovnováhy, binokulární vidění.Seznámení s pracovištěm pro aplikaci kontaktních čoček, obsluha přístrojů používaných při aplikaci, vlastní aplikace kontaktních čoček.Základní parametry KČ, určení vrcholové lámavosti a její měření u MKČ,TKČ, jejich změna parametrů při procesu hydratace a dehydratace. Vývoj materiálů na výrobu KČ. Obecné požadavky na materiál KČ, specifické vlastnosti materiálů KČ. Porovnání materiálů KČ : RGP, silikonhydrogel a hydrogel. Vývoj metod a současné metody výroby KČ. Typy aplikace KČ – teoretické,výběr parametrů a pracovní postup při aplikaci sférické, tórické, kosmetické, protetické, terapeutické KČ. Edukace pacienta,kontrolní vyšetření nositele KČ. Indikace,kontraindikace aplikace KČ, poškození oka KČ.Kontinuální nošení KČ, rizika. Korekce presbyopie s využitím KČ. Systémy péče o KČ.Specifika účinků léčiv u nositelů KČ. Degenerativní onemocnění rohovky.Stenopeická štěrbina,otvor v práci optometristy, princip. Cvičení:Seznámení s pracovištěm pro aplikaci kontaktních čoček, obsluha přístrojů používaných při aplikaci, vlastní aplikace kontaktních čoček. Práce s odbornými našimi i zahraničními časopisy včetně presentací a diskuse studentů, opakování.

Literatura

Petrová, S: Základy aplikace kontaktních čoček. Vyd.1. NCO NZO Brno 2004Berke, P. Münschke: Screening. - prüfmethoden der optometrie, nakl. Heidelberg , 1996W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993SYNEK, Svatopluk a Šárka SKORKOVSKÁ . Kontaktní čočky. Brno: NCO NZO, 2003. 92 s. ISBN 80-7013-387-2. info

Požadavky

BTKK0431p Korekce a kont.čočky I - p

Garant

doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.

Vyučující

Mgr. Sylvie PetrováAnna Petruželkovádoc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.