Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie trávícího ústrojí - přednáška (BVAT011p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVAT011p - Anatomie trávícího ústrojí - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu bude student schopen vysvětlit vztahy mezi strukturou (makroskopickou i mikroskopickou) a funkcí jednotlivých orgánů GIT. Bude schopen kombinovat poznatky fyziologické normy a nejběžnějších patologických stavů.

Osnova

Stavba (makroskopická a mikroskopická anatomie), funkce na nejčastější choroby trávicího ústrojí (se zaměřením na neinfekční), u chorob epidemiologie – především ve vztahu k výživě a životnímu stylu, etiologie, preventabilita.Dílčí témata (po 1 – 2 hodinách): dutina ústní, žvýkací a mimické svaly, čelisti a zuby (zubní kaz, parodontopatie).Hltan a jícen.Žaludek (vředová choroba, tumory žaludku).Tenké střevo.Tlusté střevo a konečník (nejčastější choroby ovlivňující resorpci a pasáž střevy, kolorektální karcinom).Játra (karcinom jater).Slinivka břišní (akutní zánět, karcinom slinivky).Mesenterium, omenta a další útvary peritoneální dutiny (vztah útvarů ve stěnách peritoneální dutiny a kýl).

Literatura

povinná literaturahttp://www.med.muni.cz/dokumenty/pdf/anatomie_git.pdfdoporučená literaturaZáklady anatomie. Edited by Miloš Grim - Rastislav Druga. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. 163 s., il. ISBN 80-7262-302-8. infoHOLIBKOVÁ, Alžběta a Stanislav LAICHMAN. Přehled anatomie člověka. 3. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2002. 140 s. ISBN 80-244-0495-8. infoAnatomie. Edited by Radomír Čihák. 2. upr. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2001. 497 s. ISBN 80-7169-970-5. info

Garant

doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.