Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská chemie I - cvičení (BVCP0121c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVCP0121c - Potravinářská chemie I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto předmětu bude student schopen porozumět a vysvětlit chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách; bude umět použít tyto informace k vysvětlení jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav; porozumí metodám chemické analýzy zejména instrumentální a jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.

Osnova

Výpočty v chemiiStanovení volumetrické (kyselost) a gravimetrické (obsah tuku).Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny. Izolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny. Detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu. Exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno. Exkurze do laboratoří SZÚ Praha – CHPŘ Brno.

Literatura

Analýza potravin. Edited by Vlastimil Kubáň - Petr Kubáň. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. 202 s. ISBN 978-80-7375-036-7. infoModerní analytické metody. Edited by Pavel Klouda. 2. uprav. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003. 132 s. ISBN 80-86369-07-2. infoModerní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996. 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info

Garant

RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Rostislav Červenka, Ph.D.RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.