Předmět Potravinářská chemie II - cvičení (BVCP0222c)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVCP0222c - Potravinářská chemie II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Osnova
Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny. Izolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny. Detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu. Exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno. Exkurze do laboratoří SZÚ Praha – CHPŘ Brno.
Literatura
Analýza potravin. Edited by Vlastimil Kubáň - Petr Kubáň. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. 202 s. ISBN 978-80-7375-036-7. infoModerní analytické metody. Edited by Pavel Klouda. 2. uprav. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003. 132 s. ISBN 80-86369-07-2. infoModerní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996. 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info
Požadavky
BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
Garant
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D.Mgr. Rostislav Červenka, Ph.D.RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.