Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá dietologická praxe II (BVDP0422)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVDP0422 - Souvislá dietologická praxe II, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu na Oddělení klinické nebo léčebné výživy ve zdravotnickém či lázeňském zařízení.Díky aplikaci teoretických vědomostí a dovedností dochází u studenta k prohloubení, upevnění a dalšímu rozvoji odborných znalostí a dovedností. Studenti získávají potřebný celkový přehled o provozních podmínkách jednotlivých pracovišť ve zdravotnických a lázeňských zařízeních a samozřejmě také pacientech a klientech těchto zařízení.

Osnova

odborná praxe po 4.semestru – délka trvání 4 týdny1 týden praxe:organizace práce, zásady ochrany a bezpečnosti při práci, zásady hygienického zabezpečení stravovánísestavování jídelních lístků (denních, týdenních, na stanovené období) se zřetelem k zásadám dietního stravovánízpracování tiskopisů pro zabezpečení stravovánístanovení správných technologických postupů a úpravy jednotlivých základních a vybraných speciálních a dietních pokrmůkontrola přípravy pokrmů, správného výdeje diet, úpravy a podání stravy včetně kultury stolovánítechnologické zpracování speciálních druhů léčebné dietyhodnocení celkového stravování z dietetického hlediska a z pohledu hygienického zabezpečenípropočty energetické a biologické hodnoty pokrmůpráce s normami, pomocnými tabulkami dávekmožnosti využití výpočetní technik3 týdny praxe - pracoviště: klinická oddělení se zaměřením na dietologii-lůžková oddělení zdravotnických a sociálních zařízení - interní,gerontologická, dětská, onkologická oddělení, metabolické jednotky, JIP/ARONáplň praxe:Tato souvislá praxe navazuje na teoretické znalosti získané v předmětech dietologie, vnitřního lékařství a léčebné výživy. Studenti si mohou zvolit dvě klinická pracoviště, kde stráví čas s nutričními terapeuty, kteří pracují na oddělení. Tato praxe se prolíná s praxí na oddělení klinické výživy. Zde si mohou ověřovat specifiku jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění. Mohou rozpoznávat rozdíly v nutriční péči o pacienty v těžkých stavech a o pacienty např. s metabolickými nebo psychiatrickými onemocněními. Základním cílem této praxe je získání zkušeností z práce multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.

Literatura

Nutriční podpora :praktický rádce pro sestry. Edited by Zuzana Grofová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 237 s., [8. ISBN 978-80-247-1868-2. infoZáklady umělé výživy :nutriční péče pro nemocniční praxi. Edited by Petr Beneš. 1. vyd. Praha: MAXDORF, 1999. 108 s. ISBN 80-85800-71-3. info

Požadavky

BVDP0221 Souv. dietol. praxe I && BVLV0422c Léč. výživa II- cv. && BVVL0421p Vnitřní lékařství I && BVPF0422p Patol. fyziologie II-předn.

Garant

MVDr. Halina Matějová

Vyučující

Mgr. Veronika BřezkováMVDr. Halina Matějová