Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika I - přednáška (BVEO0321p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVEO0321p - Ekonomika I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po úspěšném absolvování předmětu EkonomiKA zná základní teoretické a metodologické poznatky z oblasti makroekonomie a mikroekonomie, je schopen využít informace o podnikání ve vlastní podnikatelské činnosti, umí vést daňovou evidenci a operativní evidenci, dovede aplikovat poznatky z daňové problematiky v podnikání, je seznámen s problematikou veřejného zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení a poznatky dovede využít pro výstupy z těchto oblastí.

Osnova

Ekonomická teorie a základní ekonomické pojmy (hrubý národní produkt, hrubý domácí produkt, výrobní faktory, nabídka, poptávka, náklady, výnosy, kalkulace).Podnikaní (obchodní společnosti, podnikání podle živnostenského zákona a podle zvláštních předpisů, sdružování podnikatelů mimo obchodní společnosti).Podnikatelský plán.Vztahy podnikatelských subjektů k peněžním ústavům (založení běžného účtu, úvěry a podmínky jejich poskytování, platební styk).Účetnictví podnikatelů (zákon o účetnictví).Účetnictví podnikatelů (současný funkční model jednoduchého účetnictví).Sociální a zdravotní pojištění, státní sociální podpora.Daňová soustava ČR (daň z přidané hodnoty, spotřební daně, silniční daň, daň z nemovitostí, daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí, daň z příjmů).Etika a etiketa podnikání.

Literatura

LINHART, Jan. Jednoduché účetnictví pro podnikatele 2003. 5. vyd. Praha: Grada, 2003. 96 s. ISBN 80-247-0488-9. infoPTÁČKOVÁ, Vlasta. Průvodce podnikatele :jednoduché účetnictví (2002-2003). Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 267 s. ISBN 80-200-0996-5. info

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

MVDr. Halina Matějová