Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiologie infekčních nemocí II - cvičení (BVEP0422c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVEP0422c - Epidemiologie infekčních nemocí II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci 2 bloků výuky epidemiologie infekčních nemocí bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.Absolvent oboru je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.Je schopen interpretovat laboratorní a klinické nálezy ve vztahu k riziku přenosu infekce.

Osnova

Principy a cíle epidemiologie.Základy epidemiologické statistiky; epidemiologická pracovní metoda (deskriptivní, analytická, experimentální epidemiologie).Epidemický proces; etiologie a rizikové faktory pro šíření nákazy v podmínkách jejich přirozeného výskytu.Zdroj nákazy, infekciosita v jednotlivých stádiích nemoci.Nosičství patogenních mikroorganizmů.Způsoby přenosu.Vnímavost organizmu a populace.Aktivní a pasivní imunizace.Přírodní faktory, sociálně ekonomické faktory.Globální epidemiologie. Epidemiologická surveillance.Prevence infekčních chorob.Obecné metody.Represivní opatření v ohnisku nákazy.Surveillance nemocničních infekcí (NI). Etiologie, zdroje nemocničních nákaz, rizikové faktory, přenos NI.Charakteristika nejvýznamnějších nemocničních nákaz.Dekontaminace, dezinfekce a sterilizace.Speciální epidemiologie - každá infekce je probírána z těchto hledisek:Klinická a společenská závažnost.Epidemiologická charakteristika.Etiologie a patogeneza z epidemiologického hlediska.Alimentární nákazy.Respirační nákazy.Parenterálně přenosné nákazy.Zoonózy.Infekce kůže a měkkých tkání.Praktická cvičení:Hodnocení provozně- epidemiologických řádů, kontrola režimu stravovacího provozuMikrobiologická kontrola prostředí a kontrola dezinfekčních postupů ve stravovacím provozuInterpretace výsledků.

Literatura

Manuál prevence v lékařské praxi 9 :hodnocení zdravotního stavu, přístupy klinické epidemiologie. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. 63 s. ISBN 80-7071-194-9. infoManuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995. 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info

Požadavky

BVEP0321c Epidemiol. inf. nem.I -cv.

Garant

MUDr. Marie Kolářová, CSc.

Vyučující

MUDr. Marie Kolářová, CSc.MUDr. Miroslava ZavřelováMarie Sekaninová