Předmět Hygiena potravin - cvičení (BVHP051c)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVHP051c - Hygiena potravin - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Osnova
Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatinLaboratorní stanovení inhibičních látek v potravináchMetody stanovení počtu mikroorganismů v potravináchKontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
Literatura
KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
Požadavky
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Garant
doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.