Předmět Hygiena potravin - přednáška (BVHP051p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVHP051p - Hygiena potravin - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Po absolvovavání kurzu bude student schopen analyzovat rizika alimentárních nebezpečí.Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Osnova
Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravinPřirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminyKontaminanty: toxické prvky, migrace z obalůToxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravinRezidua pesticidů, PCBRezidua biologicky aktivních látekAditivní látky v potravináchKažení potravin působením mikroorganismůAlimentární bakteriální infekceAlimentární bakteriální intoxikaceVirová onemocnění alimentárního původu; prionyAlimentární parazitární onemocněníSanitace v potravinářském průmysluZajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCPSpeciální hygiena rizikových skupin potravin
Literatura
www.efsa.europa.euObecná hygiena potravin. Edited by Tomáš Komprda. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. 145 s. ISBN 80-7157-757-X. info
Požadavky
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Garant
doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Vyučující
MVDr. Olga Cwikováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.