Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena potravin - přednáška (BVHP051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVHP051p - Hygiena potravin - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvovavání kurzu bude student schopen analyzovat rizika alimentárních nebezpečí.Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.

Osnova

Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravinPřirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminyKontaminanty: toxické prvky, migrace z obalůToxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravinRezidua pesticidů, PCBRezidua biologicky aktivních látekAditivní látky v potravináchKažení potravin působením mikroorganismůAlimentární bakteriální infekceAlimentární bakteriální intoxikaceVirová onemocnění alimentárního původu; prionyAlimentární parazitární onemocněníSanitace v potravinářském průmysluZajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCPSpeciální hygiena rizikových skupin potravin

Literatura

www.efsa.europa.euObecná hygiena potravin. Edited by Tomáš Komprda. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. 145 s. ISBN 80-7157-757-X. info

Požadavky

BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.

Garant

doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.

Vyučující

MVDr. Olga Cwikováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.