Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie přípravy pokrmů I - cvičení (BVKP011c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVKP011c - Technologie přípravy pokrmů I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu.Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta

Osnova

Předběžná příprava potravin - opracování, údržnost potravin, skladováníTepelné úpravy pokrmů a nápojůTechnologie přípravy polévek, příloh, masa, bezmasých pokrmů, dezertů a moučníků, výrobky studené kuchyně, diety a výběr potravin, gastronomická pravidla, normování a sestavování jídelních lístků dle požadovaných zásadSledování výrobního střediska při dodržování HACCPKulinární příprava pokrmů při exkurzi v provozech

Literatura

ŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. Praha: Společnost pro výživu, 2007. 285 s. ISBN 978-80-239-8912-0. infoŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. Praha: Společnost pro výživu, 2007. 238 s. ISBN 978-80-239-8911-3. infoŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. Praha: Společnost pro výživu, 2007. 291 s. ISBN 978-80-239-8910-6. infoVYZULA, Rostislav . Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. infoILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info

Garant

MVDr. Halina Matějová

Vyučující

Bc. Olga IllkováMgr. Zlata Kapounová, Ph.D.MVDr. Halina Matějová