Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie přípravy pokrmů I -přednáška (BVKP011p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVKP011p - Technologie přípravy pokrmů I -přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu.Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta

Osnova

Přednášky:Předmět umožňuje studentům získat teoretické vědomosti o technologii přípravy pokrmů a nápojů. Vyučující průběžně seznamuje studenty s mezipředmětovými vztahy - s předměty, Potraviny rostlinné a živočišné, Hygiena potravin - oborová legislativa, Chemie potravin, Ekonomika - etika a etiketa v podnikání, Dietologie, Výpočetní technika, Biochemie výživy. Důraz je kladen i na otázky bezpečnosti práce a zásad požární ochrany studentů a používání ochranných pracovních pomůcek, manipulaci a ošetřování surovin i hotových výrobků, gastronomická pravidla při sestavování stravy a jídelních lístků, hygienické zásady při přípravě i podávání pokrmů a nápojů.Teoretické znalosti předmětu umožňují řízení a organizaci stravovacích provozů.

Literatura

BULKOVÁ, Věra. Rostlinné potraviny. Vyd. 1. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2011. 162 s. ISBN 9788070135327. infoŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. Praha: Společnost pro výživu, 2007. 285 s. ISBN 978-80-239-8912-0. infoŠULCOVÁ, Eva. Receptury pokrmů pro školní stravování. 3. zcela přeprac. a rozš. Praha: Společnost pro výživu, 2007. 291 s. ISBN 978-80-239-8910-6. infoBOUSQUET, Renée a Anne LAURENT. Travaux pratiques de techniques culinaires. Paris: Editeurs Doin, 2004. 239 s. ISBN 2-7040-1185-0. infoVYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 1. vyd. Praha: Galén, 2001. 122 s. ISBN 80-7262-120-3. infoNauka o poživatinách. Edited by Věra Bulková. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999. 204 s., il. ISBN 80-7013-293-0. infoILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info

Garant

MVDr. Halina Matějová

Vyučující

Bc. Olga Illková