Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická výživa a dietologie I - přednáška (BVKV0421p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVKV0421p - Klinická výživa a dietologie I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty bakalářského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční intervence u jedinců s poruchami výživy (malnutrice v širším slova smyslu). Osnovy zahrnují jak problematiku podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i problematiku nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Zahrnuty jsou také nejčastější metabolické vady. V každé z uvedených oblastí obsahuje výuka jak podrobnou diagnostiku nutriční poruchy, tak i možnosti její léčby v běžné klinické praxi. Celá výuka předmětu klinická výživa je přitom orientována na praktické způsoby využití získaných poznatků.Ve vztahu k podvýživě je kladen důraz na diagnózu proteino-energetické malnutrice a na standardní způsob zhodnocení stupně závažnosti této poruchy. Na tomto základě jsou vyučovány různé formy nutriční podpory s důrazem na správnou aplikaci umělé výživy. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence a perorální suplementace výživovými přípravky, tak způsoby enterální výživy, podávané sondou do zažívacího traktu a parenterální výživy, podávané infúzemi do žíly. Ve všech případech je odděleně rozebíráno zajištění nutriční podpory u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách a dlouhodobé zajištění domácí umělé výživy v ambulantních podmínkách. Součástí předmětu je monitorování nemocného v průběhu podávání umělé výživy, jak co do jejího efektu, tak možných nežádoucích účinků a komplikací.Ve vztahu k obezitě je předmětem osnov především klinicky závažná porucha s nutností intervence velmi nízce kalorickou dietou nebo intervence farmakologické či chirurgické. Problematika metabolického syndromu a dyslipidemie jsou vyučovány v celé šíři.Osnovy zahrnují i ekonomické a etické aspekty nutriční podpory, porozumění výsledkům klinického výzkumu a nástin možných pokroků v blízké budoucnosti.

Osnova

1) Energetický metabolismus hlavních živin u zdravých jedinců, při prostém hladovění a při onemocnění. Bazální metabolismus. Harris-Benediktova rovnice. Energetická bilance. Nepřímá kalorimetrie, princip metody, respirační kvocient, interpretace výsledků. Stanovení energetické potřeby nemocných v klinické praxi.2) Metabolismus aminokyselin. Cyklus tvorby močoviny. Dusíková bilance. Esenciální a větvené aminokyseliny. Glutamin. Arginin. Potřeba bílkovin/aminokyselin ve výživě za různých klinických situací. Vztah mezi potřebou bílkovin a energie.3) Metabolismus tuků a sacharidů. Saturované, mononesaturované a polynesaturované mastné kyseliny. Vliv n-6 a n-3 mastných kyselin na zánět a krevní srážení. Mastné kyseliny se střední délkou řetězce. Deficit essenciálních mastných kyselin. Chylomikrony, LDL, VLDL a HDL částice v krevním oběhu.4) Minerální látky ve výživě: Na, K, Cl, Ca, P, Mg. Vodní, iontová a acidobazická rovnováha.5) Vitaminy ve výživě. Přehled, denní doporučené dávky ve výživě nemocných.6) Stopové prvky ve výživě. Přehled, denní doporučené dávky ve výživě nemocných.7) Vláknina ve výživě. Přehled různých druhů vlákniny. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Probiotika a prebiotika. Synbiotika.8) Hormony a výživa. Insulin a insulinu podobný růstový faktor 1 (IGF-1). Růstový hormon. Anabolické steroidy.9) Podvýživa. Dva krajní typy podvýživy: marasmus a proteinový typ malnutrice. Pojem proteino-energetická malnutrice. Karenční stavy.10) Anamnestické metody zjišťování podvýživy. Podrobná nutriční anamnéza. Význam ztráty tělesné hmotnosti. Dotazníkové metody nutričního příjmu: 24-hodinový recall, 3-denní prospektivní záznam příjmu stravy, 7-denní záznam, dotazník frekvence příjmu potravin.11) Somatické vyšetření u malnutrice. Princip antropometrie. Základní antropometrické hodnoty zjištěné na paži, jejich měření a interpretace výsledků.12) Laboratorní metody zjišťování nutričního stavu. Základní metabolická laboratorní vyšetření. Nutriční bílkoviny. Odpady iontů a dusíku v moči.13) Jednoduché modely tělesného složení. Dvoukompartmentový model tělesného složení: tuková a netuková hmota. Speciální metody vyšetřování tělesného složení: vážení pod vodou, bioelektrická impedanční analýza, vyšetření pomocí infračerveného záření, denzitometrie tělesného složení, stanovení celotělového obsahu dusíku a draslíku, vyšetření dvojitě-značenou vodou.14) Globální hodnocení nutričního stavu. Vyhledávání nemocných s rizikem podvýživy (nutriční screening). Výskyt a význam proteino-energetické malnutrice v nemocnici.15) Umělá výživa. Obecné aspekty enterální a parenterální výživy. Výhody a nevýhody enterální a parenterální výživy. Indikace a kontraindikace.16) Sondová enterální výživa, přístupové cesty k zažívacímu traktu. Postup při zavádění nasogastrické a nasojejunální sondy. Kontrola správné polohy sondy. Provedení perkutánní endoskopické gastrostomie. Zavedení výživové katetrové jejunostomie.17) Přehled farmaceutických přípravků tekuté enterální výživy. Polymerní a oligomerní přípravky. Přípravky určené k popíjení (sipping). Speciální přípravky podle typu onemocnění. Modulovaná enterální výživa. Imunomodulační výživa.18) Způsoby aplikace sondové enterální výživy. Výživa kontinuální, intermitentní a bolusová. Výživa žaludeční a postpylorická. Zásady podávání sondové enterální výživy, požadavky na aseptický přístup. Rehabilitace nemocných s nutriční podporou.19) Monitorování stavu nemocného při sondové enterální výživě. Kontrola tolerance podávané výživy a hodnocení její účinnosti. Laboratorní monitorování pacienta při sondové enterální výživě.20) Komplikace sondové enterální výživy. Intolerance výživy. Komplikace mechanické, zejména ucpání sondy a nechtěné vytažení sondy. Komplikace metabolické a infekční.

Literatura

Klinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoNutriční podpora :praktický rádce pro sestry. Edited by Zuzana Grofová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 237 s., [8. ISBN 978-80-247-1868-2. infoNutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Boston: Elsevier-Academic Press, 2006. xxiv, 822. ISBN 978-0-12-088393-6. infoBasics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004. 500 s. ISBN 80-7262-292-7. infoZáklady klinické obezitologie. Edited by Vojtěch Hainer. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 356 s. ISBN 80-247-0233-9. infoNutrition and diet therapy :principles and practice. Edited by Corrine Balog Cataldo - Linda Kelly DeBruyne - Eleanor Noss Whitney. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003. xvii, 732. ISBN 0-534-57691-5. infoVýživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 487 s. ISBN 80-247-0320-3. infoWILHELM, Zdeněk , Petr BENEŠ, Vladimír BLÁHA, Jiří BONAVENTURA, Miloslav HRONEK, Pavel KOHOUT, Jaromír KOŽOUŠEK, Luboš SOBOTKA, Pavel TĚŠÍNSKÝ, Miroslav TOMIŠKA , Mária VOLEKOVÁ a Zdeněk ZADÁK. Výživa v onkologii. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 190 s. ISBN 80-7013-326-0. infoNAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000. 270 s. ISBN 80-85912-33-3. infoKELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993. 236 s. ISBN 80-85526-08-5. info

Požadavky

BVLV0321p Léč. výživa I - př. && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.

Garant

doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.