Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická výživa a dietologie III - přednáška (BVKV0633p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVKV0633p - Klinická výživa a dietologie III - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty bakalářského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční intervence u jedinců s poruchami výživy (malnutrice v širším slova smyslu). Osnovy zahrnují jak problematiku podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i problematiku nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Zahrnuty jsou také nejčastější metabolické vady. V každé z uvedených oblastí obsahuje výuka jak podrobnou diagnostiku nutriční poruchy, tak i možnosti její léčby v běžné klinické praxi. Celá výuka předmětu klinická výživa je přitom orientována na praktické způsoby využití získaných poznatků.Ve vztahu k podvýživě je kladen důraz na diagnózu proteino-energetické malnutrice a na standardní způsob zhodnocení stupně závažnosti této poruchy. Na tomto základě jsou vyučovány různé formy nutriční podpory s důrazem na správnou aplikaci umělé výživy. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence a perorální suplementace výživovými přípravky, tak způsoby enterální výživy, podávané sondou do zažívacího traktu a parenterální výživy, podávané infúzemi do žíly. Ve všech případech je odděleně rozebíráno zajištění nutriční podpory u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách a dlouhodobé zajištění domácí umělé výživy v ambulantních podmínkách. Součástí předmětu je monitorování nemocného v průběhu podávání umělé výživy, jak co do jejího efektu, tak možných nežádoucích účinků a komplikací.Ve vztahu k obezitě je předmětem osnov především klinicky závažná porucha s nutností intervence velmi nízce kalorickou dietou nebo intervence farmakologické či chirurgické. Problematika metabolického syndromu a dyslipidemie jsou vyučovány v celé šíři.

Osnova

41) Nutriční podpora u diabetika. Enterální a parenterální výživa u nemocných se špatně kompenzovanou cukrovkou.42) Nutriční podpora u neurologických onemocnění. Dysfagie po cévní mozkové příhodě. Výživa u psychiatrických onemocnění.Poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie. Alzheimerova choroba. Vaskulární demence.43) Domácí sondová enterální výživa. Domácí parenterální výživa.44) Organizace nutriční podpory v nemocnici. Nutriční podpůrný tým. Vztah lékař-nutriční terapeut. Etické aspekty nutriční podpory. Ekonomika nutriční podpory.45) Patofyziologie obezity. Abdominální typ obezity. Klinický význam obezity.46) Léčba závažné obezity. Velmi nízce energetická dieta. Farmakologická léčba. Chirurgická léčba obezity.47) Metabolický (Reavenův) syndrom. Patofyziologie, klinický význam, diagnostická kritéria a léčba.48) Diabetes mellitus. Patofyziologie. Diagnostika. Diabetes mellitus 1. a 2.typu. Diabetes typu MODY a LADA. Gestační diabetes. Steroidní diabetes. Porucha glukózové tolerance. Stresová hyperglykemie.49) Léčba cukrovky. Dieta. Druhy insulinu, způsoby aplikace, léčebné režimy. Přehled perorálních antidiabetik. Léčba stresové hyperglykemie v intenzívní péči. Hypoglykémie při antidiiabetické léčbě.50) Dyslipidemie a její klasifikace: familiární hypercholesterolemie, smíšená hyperlipidemie, izolovaná hypercholesterolemie. Vztah dyslipidemií ke kardiovaskulárním chorobám. Stanovení rizika ischemické choroby srdeční. Primární a sekundární prevence. Cílové požadované hodnoty tuků v krvi.51) Strategie léčby dyslipidemií. Farmakologická léčba: statiny, fibráty, další hypolipidemika. Výsledky velkých klinických studií s hypolipidemiky a jejich interpretace. Nežádoucí účinky hypolipidemik, myopatie. Léčba dyslipidemií v dětství a dospívání.52) Hyperurikemie. Dna. Urátová nephropatie. Léčba hyperurikemie. Metabolické příčiny urolitiázy. Hyperoxalurie. Hyperurikosurie. Cystinurie. Léčba.53) Osteoporóza jako metabolická kostní choroba. Nutriční faktory a léčba osteoporózy. Osteomalacie. Nutriční faktory a poruchy metabolismu vitaminu D. Renální kostní choroba.54) Poruchy metabolismu aminokyselin. Fenylketonurie. Poruchy cyklu tvorby močoviny. Poruchy metabolismu větvených aminokyselin.55) Poruchy metabolismu sacharidů. Galaktosemie. Hereditární intolerance fruktózy. Střádací glykogenózy.56) Nutriční podpora při AIDS a infekčních onemocněních

Literatura

Klinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoNutriční podpora :praktický rádce pro sestry. Edited by Zuzana Grofová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 237 s., [8. ISBN 978-80-247-1868-2. infoKING, Kathy. Nutrition therapy :advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007. xi, 315 p. ISBN 0-7817-7798-4. infoNELMS, Marcia, Kathryn P. SUCHER a Sara LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [S. l.]: Wadsworth, 2007. xxvi, 914. ISBN 978-0-534-62154-4. infoNutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Boston: Elsevier-Academic Press, 2006. xxiv, 822. ISBN 978-0-12-088393-6. infoZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 487 s. ISBN 80-247-0320-3. info

Požadavky

BVKV0532c Klin. výživa a dietol.II-cvič.

Garant

doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.