Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Léčebná výživa I - přednáška (BVLV0321p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVLV0321p - Léčebná výživa I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie.Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta.Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech.Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti:dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění,schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných,zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků,zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy,zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů,zásady správné kultury stolování,hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování.Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti:uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístkůhodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravyzvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programyprovádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozůedukační činnost a práce v odborných poradnáchpříprava propagačních materiálů, publikační činnostaktivní činnost v nutričním týmu

Osnova

PřednáškyÚvod do léčebné výživy o Definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa o Potřeba živin – jednotlivé složky potravy ( bílkoviny,tuky, sacharidy, vitaminy,minerální látky) o Výživová doporučeníHlavní zásady pro technologické zpracování léčebné výživy o Pravidla pro plánování dietní stravy. o Dietní systém a jeho možnosti využití v současnosti. o Dietetické hodnocení jednotlivých druhů potravin z různých hledisek.Základy technologie léčebné výživy o Základní typy diet z hlediska technologického zpracování. o Strava mechanicky a chemicky šetřící. o Strava s omezením soli. o Strava syrová a odlehčovací. o Energeticky limitované diety.1. Léčebná dieta při nemocech GIT.1.1. Léčebná výživa při onemocnění dutiny ústní, hltanu a jícnu (onemocnění chrupu, paradentóza, onemocnění slinných žláz, afty, ragády jazyka, poruchy polykání, stenóza jícnu, reflexní ezofagitida).1.2. Léčebná výživa při onemocnění žaludku a dvanáctníku.1.2.1. Léčebná výživa při žaludeční dyspepsii.1.2.2. Léčebná výživa při akutní gastritidě.1.2.3. Léčebná výživa při chronické gastritidě.1.2.4. Léčebná výživa při peptickém vředu1.2.5. Léčebná výživa při gastroduodenálním reflexu.1.2.6. Léčebná výživa při nádorovém onemocnění žaludku.1.2.7. Léčebná výživa po operacích žaludku.1.3. Léčebná výživa při onemocnění tenkého střeva.1.3.1. Léčebná výživa při malabsorpčním syndromu.1.3.2. Léčebná výživa při Crohnově chorobě.1.4. Léčebná výživa při tlustého střeva.1.4.1. Léčebná výživa při ulcerózní kolitidě.1.4.2. Léčebná výživa při dráždivém tračníku.1.4.3. Léčebná výživa při zácpě (zácpa spastická, atonická).1.4.4. Léčebná výživa při divertikulitidě.1.4.5. Léčebná výživa při stomiích na GIT.1.5. Léčebná výživa při onemocnění jater a žlučníku.1.5.1. Léčebná výživa při akutním postižení.1.5.2. Léčebná výživa při jaterním selhání.1.5.3. Léčebná výživa při infekční hepatitis.1.5.4. Léčebná výživa při infekční mononukleóze.1.5.5. Léčebná výživa při chronickém poškození jater.1.5.6. Léčebná výživa při cholelitáze1.6. Léčebná výživa při onemocnění slinivky břišní.1.6.1. Léčebná výživa při akutní pankreatitidě.1.6.2. Léčebná výživa při chronické pankreatitidě.2. Léčebná dieta při chorobách kardiovaskulárního systému.2.1. Léčebná výživa při ischemická chorobě srdeční.2.2. Léčebná výživa při ateroskleróze.2.3. Léčebná výživa při hypertenzní chorobě.2.4. Léčebná výživa při infarktu myokardu - dieta pro koronární jednotky.3. Léčebná dieta při onemocnění ledvin a močových cest.3.1. Léčebná dieta při akutním onemocnění ledvin.3.2. Léčebná dieta při chronickém onemocnění ledvin.3.3. Léčebná dieta při ledvinovém selhání.3.4. Léčebná dieta při výskytu močových kamenů.3.5. Léčebná dieta při zánětech močových cest.3.6. Léčebná dieta u dialýzovaných.3.7. Výživa po transplantaci ledvin.4. Léčebná dieta při poruchách metabolismu.4.1. Redukční dieta.4.2. Speciální redukční postupy.4.3. Přísné redukční diety.4.4. Redukční dieta u dětí 13/84.5. Léčebná dieta při diabetes mellitus I.typu.4.6. Léčebná dieta při diabetes mellitus II.typu.4.7. Léčebná dieta při komplikacích diabetu.5. Léčebná výživa při hyperlipoproteinemie.6. Léčebná výživa při osteoporóze.7. Léčebná výživa při dně.8. Léčebná výživa při revmatickém onemocnění.9. Léčebná výživa při anémiích.10. Léčebná výživa při transplantaci kostní dřeně.11. Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.12. Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.13. Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.14. Podpůrná výživa u plicního onemocnění.15. Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.16. Léčebná výživa v chirurgii16.1. Předoperační nutriční příprava.16.2.1. Nutriční postupy bezprostředně po operacích.16.2.2. Nutriční postupy chirurgických výkonech.16.2.3. Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.16.3.Umělá výživa – enterální a parenterální17. Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny17.1. Patofyziologie potravinových alergií a intolerance (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).17.2. Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.18. Léčebná výživa při endokrinopatiích18.1. Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.18.2. Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.Diety diagnostické a speciální:Léčebná výživa při celiakii.Léčebná výživa při laktozové intoleranci.Léčebná výživa při fenylketonuriiStandardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.Speciální diety při chronickém selhání ledvin.Dieta při zjišťování okultního krvácení.Dieta pro koncentrační pokus.

Literatura

doporučená literaturaESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. 2015. ISBN 9781451195323. infoKASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015. xiii, 572. ISBN 9788024745336. infoNutritional assessment. Edited by Robert D. Lee - David C. Nieman. 6th ed. New York, NY: McGraw-Hill, 2013. xii, 500 p. ISBN 9780071326360. infoKrause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice L. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. infoNutriční podpora :praktický rádce pro sestry. Edited by Zuzana Grofová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 237 s., [8. ISBN 978-80-247-1868-2. infoZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 487 s. ISBN 80-247-0320-3. infoneurčenoInternational dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual :standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago, IL: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427 p. ISBN 9780880914673. infoSVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 9788072626762. infoKOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. infoDietologický slovník. Edited by Štěpán Svačina - Alena Bretšnajdrová. 1. vyd. V Praze: Triton, 2008. 271 s. ;. ISBN 978-80-7387-062-1. infoKlinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoOnemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. Edited by Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 109 s. ISBN 978-80-903820-7-7. infoRUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 978-80-903820-2-2. infoDiety při onemocnění dnou :nové recepty. Edited by Lubomír Kužela - Tamara Starnovská. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2007. 31 s. ISBN 978-80-86783-21-5. infoDna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? Edited by Lubomír Kužela - Věra Stejskalová. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 70 s. ISBN 978-80-903820-5-3. infoKOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006. 166 s. ISBN 80-7345-070-4. infoDiety při onemocnění slinivky břišní :recepty, rady lékaře : nové recepty. Edited by Lubomír Kužela - Tamara Starnovská. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2005. 31 s. ISBN 80-86783. infoDiety při onemocnění žlučníku :recepty, rady lékaře : nové recepty. Edited by Lubomír Kužela - Tamara Starnovská. 1. vyd. Praha: MAC, 2005. 31 s. ISBN 80-86783. infoNIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005. xxii, 454. ISBN 0-323-02602-8. infoVýživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Edited by Pavel Kohout. 1. vyd. Praha: MAXDORF, 2004. 174 s. ISBN 80-7345-023-2. infoDieta při hypertenzi. Edited by Lubomír Kužela - Eva Patlejchová. 2. vyd. Praha: TRITON, 2003. 75 s. ISBN 80-7254-411-X. infoNutrition and diet therapy :principles and practice. Edited by Corrine Balog Cataldo - Linda Kelly DeBruyne - Eleanor Noss Whitney. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003. xvii, 732. ISBN 0-534-57691-5. infoVýživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoStravování při nádorových onemocněních. Edited by Lubomír Kužela. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2002. 31 s. ISBN 80-86015-80-7. infoKOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Zácpa :dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2000. 88 s. ISBN 80-85936-31-3. infoKOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Osteoporóza :dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Čestlice: Nakladatelství Pavla Momčilová, 1995. 123 s. ISBN 80-901137-8-8. info

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Jana StávkováMgr. Zuzana BilováMgr. Jana StávkováMgr. Lucie MachačováMgr. Jana StávkováMgr. Kateřina OndrušováMgr. Jana StávkováMgr. Pavla VšetečkováMgr. Jana Stávková