Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Léčebná výživa II - cvičení (BVLV0422c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVLV0422c - Léčebná výživa II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií.

Osnova

Standardní a speciální druhy diet:- Dieta tekutá- dieta šetřící- dieta kašovitá- dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku- dieta bezezbytková- dieta se zvýšeným obsahem vlákniny- dieta neslaná šetřící- diety nízkobílkovinná- dieta bezlepková- léčebná výživa při fenylketonurii- léčebná výživa při laktózové intoleranci- Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou- Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu- Standardní léčebný režim pro koronární jednotky

Literatura

Klinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoKING, Kathy. Nutrition therapy :advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007. xi, 315 p. ISBN 0-7817-7798-4. infoNELMS, Marcia, Kathryn P. SUCHER a Sara LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [S. l.]: Wadsworth, 2007. xxvi, 914. ISBN 978-0-534-62154-4. infoOxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Webster-Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. New York: Oxford University Press, 2006. xxxix, 730. ISBN 9780198567257. info

Požadavky

BVLV0321c Léč. výživa I - cv.

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Jana StávkováMgr. Lucie MachačováMgr. Kateřina OndrušováMgr. Pavla VšetečkováMVDr. Halina Matějová