Předmět Léčebná výživa III - cvičení (BVLV0533c)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVLV0533c - Léčebná výživa III - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti:- uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků- hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy- zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy- provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů- edukační činnost a práce v odborných poradnách- příprava propagačních materiálů, publikační činnost- aktivní činnost v nutričním týmu
Osnova
- Způsoby technologického zpracování potravin – odlišnosti od technologické přípravy základní diety, zásady přípravy chemicky a mechanicky šetřící stravy- Dieta bezlepková – příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy, možnosti záměn potravin pro bezlepkovou dietu, technologické zvláštnosti potravin užívaných v bezlepkové dietě- Příprava pokrmů pro fenylketonuriky - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy- Dieta diabetická a redukční - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy- Dieta nízkobílkovinná - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy- Dieta s omezením tuku, s přísným omezením tuku a nízkocholesterolová - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy
Literatura
ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. 2015. ISBN 9781451195323. infoKASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015. xiii, 572. ISBN 9788024745336. infoInternational dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual :standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago, IL: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427 p. ISBN 9780880914673. infoNutritional assessment. Edited by Robert D. Lee - David C. Nieman. 6th ed. New York, NY: McGraw-Hill, 2013. xii, 500 p. ISBN 9780071326360. infoKrause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice L. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. infoKlinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. info
Požadavky
BVLV0422c Léč. výživa II - cv.
Garant
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Vyučující
Mgr. Jana StávkováMgr. Svatava BischofováMgr. Lucie MachačováMgr. Jana StávkováMgr. Kateřina OndrušováMgr. Jana Stávková