Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Léčebná výživa III - přednáška (BVLV0533p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVLV0533p - Léčebná výživa III - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech.Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti:- dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění,- schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných,- zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků,- zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy,- zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů,- zásady správné kultury stolování,- hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování.Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti:- uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků- hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy- zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy- provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů- edukační činnost a práce v odborných poradnách- příprava propagačních materiálů, publikační činnost- aktivní činnost v nutričním týmu

Osnova

Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.Podpůrná výživa u plicního onemocnění.Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.Léčebná výživa v chirurgiiPředoperační nutriční příprava.Nutriční postupy bezprostředně po operacích.Nutriční postupy po chirurgických výkonech.Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.Umělá výživa – enterální a parenterálníLéčebná výživa při nežádoucích reakcích na potravinyPatofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.Léčebná výživa při endokrinopatiíchLéčebná výživa při poruchách štítné žlázy.Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.Diety diagnostické a speciální:Léčebná výživa při celiakii.Léčebná výživa při laktózové intoleranci.Léčebná výživa při fenylketonurii.Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.Speciální diety při chronickém selhání ledvin.Dieta při zjišťování okultního krvácení.Dieta pro koncentrační pokus.

Literatura

doporučená literaturaESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. 2015. ISBN 9781451195323. infoKASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015. xiii, 572. ISBN 9788024745336. infoInternational dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual :standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago, IL: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427 p. ISBN 9780880914673. infoGROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vyd. Praha: Forsapi., 2011. 155 s. ISBN 9788087250112. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoneurčenoNutritional assessment. Edited by Robert D. Lee - David C. Nieman. 6th ed. New York, NY: McGraw-Hill, 2013. xii, 500 p. ISBN 9780071326360. infoTEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010. 353 s. ISBN 9788020422088. infoHRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 148 s. ;. ISBN 9788087250075. infoSVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 9788072626762. infoKUNOVÁ, Václava. Obezita :dieta pro zdravé hubnutí. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 9788087250044. infoJANDOVÁ, Dobroslava. Balneologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 404 s. ISBN 978-80-247-2820-9. infoBARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka :dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: Medica Publishing, 2008. 179 s. ISBN 978-80-85936-60-5. infoKlinická dietologie. Edited by Štěpán Svačina. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6. infoŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava ŠPIČKOVÁ. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 104 s. ISBN 978-80-87250-00-6. infoRUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 978-80-903820-2-2. infoDieta pro snížení cholesterolu. Edited by Libuše Vlachová. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2007. 106 s. ISBN 978-80-7334-124-4. infoDieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. Edited by Tomáš Skřička - Pavel Kohout - Marieta Balíková. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 68 s. ISBN 978-80-903820-6-0. infoDna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? Edited by Lubomír Kužela - Věra Stejskalová. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 70 s. ISBN 978-80-903820-5-3. infoKOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006. 166 s. ISBN 80-7345-070-4. infoTEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest :dieta a rady lékaře. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005. 173 S. ISBN 80-85936-51-8. infoLUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004. 87 s. ISBN 80-7254-473-X. infoWAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003. 135 s. ;. ISBN 807254408X. infoDieta při hypertenzi. Edited by Lubomír Kužela - Eva Patlejchová. 2. vyd. Praha: TRITON, 2003. 75 s. ISBN 80-7254-411-X. infoHAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě :119 receptů. Photo by Jiří Poláček. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003. 71 s. ISBN 80-7021-632-8. infoDieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Edited by Olga Marečková - Eva Patlejchová - Markéta Hovorková. 2. vyd. Praha: TRITON, 2003. 75 s. ISBN 80-7254-412-8. infoFILIP, Karel a Olga MENGEROVÁ. Choroby jater :dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica Publishing, 2003. 127 s. ISBN 80-85936-22-4. infoKREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002. 67 s. ;. ISBN 8072542958. infoDieta při odvápnění kostí (osteoporóze). Edited by Jiří Kocián - Eva Patlejchová. 4. vyd. Praha: TRITON, 1999. 152 s. ISBN 80-7254-066-1. infoANDĚL, Michal. Vnitřní lékařství :endokrinologie, diabetologie, poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1996. 201 s. ISBN 80-7184-316-4. info

Požadavky

BVLV0422c Léč. výživa II - cv.

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Jana StávkováMgr. Petra HýskováMgr. Jana StávkováMgr. Svatava BischofováMgr. Lucie MachačováMgr. Jana StávkováMgr. Kateřina OndrušováMgr. Jana Stávková