Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie I - přednáška (BVMI0221p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVMI0221p - Mikrobiologie I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude schopen posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku. Bude znát všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství, s jejich významem při výrobě a kontrole poživatin.Získá informace o mechanizmech mikrobiálního kažení poživatin a nebezpečí vyplývající z možnosti přenosu choroboplodných mikroorganismů na člověka.

Osnova

Předmět, význam a historie oboru, jeho postavení ve vědách o výživě Biologická, biochemická charakteristika, virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní).

Literatura

ADAMS, Martin M. a Maurice O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008. xiv, 463 s. ISBN 978-0-85404-284-5. infoIlustrovaný mikrobiologický slovník. Edited by Vladimír Klaban. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. xv, 654 s. ISBN 80-7262. infoGÖRNER, Fridrich a Ĺubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín :principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívati. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001. 247 s. ISBN 80-902896-2-2. infoMikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info

Požadavky

BKBI011 Biologie

Garant

RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.