Předmět Mikrobiologie I - přednáška (BVMI0221p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVMI0221p - Mikrobiologie I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Student bude schopen posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku. Bude znát všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství, s jejich významem při výrobě a kontrole poživatin.Získá informace o mechanizmech mikrobiálního kažení poživatin a nebezpečí vyplývající z možnosti přenosu choroboplodných mikroorganismů na člověka.
Osnova
Předmět, význam a historie oboru, jeho postavení ve vědách o výživě Biologická, biochemická charakteristika, virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní).
Literatura
ADAMS, Martin M. a Maurice O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008. xiv, 463 s. ISBN 978-0-85404-284-5. infoIlustrovaný mikrobiologický slovník. Edited by Vladimír Klaban. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. xv, 654 s. ISBN 80-7262. infoGÖRNER, Fridrich a Ĺubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín :principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívati. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001. 247 s. ISBN 80-902896-2-2. infoMikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
Požadavky
BKBI011 Biologie
Garant
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.