Předmět Mikrobiologie II - přednáška (BVMI0322p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVMI0322p - Mikrobiologie II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Aplikace vybraných poznatků v praktických tématech, metodické přístupy k jejich samostatnému rozvoji při práci v laboratořích potravinářských, zdravotnických i hygienických, uplatnění v prevenci alimentárních nákaz a intoxikací.
Osnova
Hodnocení mikrobiologického rizika: kroky, metody, limity, mikrobiologické nebezpečí, expozice.Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladování a zpracování potravin.
Literatura
povinná literaturaGÖRNER, Fridrich a Ĺubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín :principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívati. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 80-967064-9-7. infodoporučená literaturaVacek, V. Alimentární infekce.Praha: Galén, 2005ADAMS, Martin M. a Maurice O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008. xiv, 463 s. ISBN 978-0-85404-284-5. infoIlustrovaný mikrobiologický slovník. Edited by Vladimír Klaban. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. xv, 654 s. ISBN 80-7262. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005. 351 s. ISBN 80-86850-00-5. infoMikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 3. oprav. a dopl. vyd. Praha: Academia, 2002. 363 s., ob. ISBN 80-200-1024-6. info
Požadavky
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Garant
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.