Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška (BVMV041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVMV041p - Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům vědomosti potřebné ke sběru, analýze a prezentaci údajů, informací a pro ověřování hypotéz ve výzkumné činnosti. Studentům by mělo být usnadněno pochopení poznatků uvedených v odborné literatuře, využití dostupných statistických informací a zhodnocení výsledků vlastního statistického šetření.Student po absolvování předmětu bude schopen orientovat se v odborné literatuře včetně vyhledávání a kritického hodnocení a naplánovat si závěrečnou práci.

Osnova

Úvod do metodologie zdravotnického výzkumu.(vědecká metoda, dedukce a indukce, model a modelování, pokus, pozorování a měření –nominální, ordinální a metrická škála)Variabilita v medicíně.Informace. Práce s literaturou –databáze(Medline, Science Direct aj.). Jak správně citovat.Základní statistické pojmy (základní soubor, výběr, pravděpodobnost).Základní epidemiologické charakteristika. (osoba, místo, čas)Příprava a provedení epidemiologické studie.Zpracování a prezentace epidemiologických dat. Škálování, zápis na PC, prezentace statistických dat.Výběr a charakteristika souborů pro studii. Tvorba souborů pro epidemiologické studie – náhodný výběr, rozsah souboru.Techniky náhodného výběru.Popis dat (třídění, grafy, ukazatelé).Znak nominální, ordinální a metrický.Typy epidemiologických studií. Deskriptivní, analytické a intervenční studie.Typy ukazatelů/znaků v epidemiologických studiích. Sběr dat. Základní principy tvorby dotazníků. Typy otázek.Ukazatelé rizika, hodnocení, interpretace.Možnosti vysvětlení pozorované asociace.Systematické přehledy a metaanalýzy. Princip metaanalýzy v přehledech epidemiologických studií.Etické aspekty vědeckého zdravotnického výzkumu.

Literatura

Jendrychowski W. Maugeri U. Epidemiologic methods in studying chronic diseases - teaching manual, Luxemburg :ICSRB,2000Metody pedagogického výzkumu :základy kvantitativního výzkumu. Edited by Miroslav Chráska. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 265 s. ISBN 978-80-247-1369-4. infoVýkladový slovník epidemiologické terminologie. Edited by Jan Šejda - Zdeněk Šmerhovský - Dana Göpfertová. Vyd. 1. Praha: GRADA Publishing, 2005. 120 s. ISBN 80-247. infoGREENHALGH, Trisha. Jak pracovat s vědeckou publikací :základy medicíny založené na důkazu. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 208 s. ISBN 80-247-0310-6. infoJak psát a přednášet o vědě. Edited by Zdeněk Šesták. 1. vyd. Praha: Academia, 2000. 204 s. ISBN 80-200-0755-5. infoPLACHETA, Zdeněk , Zuzana BRÁZDOVÁ , Miroslava KYASOVÁ , Ivan MÜLLER , Libor PÁČ , Jarmila SIEGELOVÁ , Svatopluk SYNEK a František ZAJÍČEK . Pokyny pro vypracování magisterské diplomové práce. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 30 s. ISBN 80-210-2451-3. infoGÖPFERTOVÁ, Dana. Epidemiologie :průvodce epidemiologickou metodou. 1. vyd. Praha: Triton, 1999. 254 s. ISBN 80-7254-037-8. infoÚvod do metodologie zdravotnického výzkumu. Edited by Stanislav Komenda. 2. uprav. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 1999. 114 s. ISBN 80-7067-667-1. info

Požadavky

BVVT021c Zdravotnická informatika && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.

Vyučující

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D.MVDr. Halina Matějová