Předmět Potraviny rostlinné - cvičení (BVPR031c)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVPR031c - Potraviny rostlinné - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech. Pochopit biologickou podstatu jejich produkce i základy technologie hlavních potravinářských oborů.
Osnova
Diskusní semináře k přednáškám Laboratorní cvičení - demonstrace základních metod pro hodnocení jakosti surovin a potravin rostlinného původu. Ukázky vzorků jednotlivých surovin a potravin rostlinného původu a jejich senzorické hodnocení. Ukázky vzorků velmi dobré jakosti. Ukázky vzorků zhoršené jakosti s vysvětlením příčin. Videoprogramy o zemědělské produkci a průmyslovém zpracování surovin a potravin rostlinného původu u nás i v zahraničí. Podle možností exkurze do potravinářských podniků hlavních oborů. Aktivní formy výuky ve cvičení.
Literatura
Pelikán ,M. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno: MZLU,1993KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? :technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009. 536 s. ISBN 9788074180514. infoPRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008. 327 s., [1. ISBN 978-80-86576-28-2. infoKUČEROVÁ, Jindřiška. Technologie cereálií. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. 141 s. ISBN 9788071578116. info
Garant
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová