Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potraviny rostlinné - přednáška (BVPR031p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVPR031p - Potraviny rostlinné - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech. Pochopit biologickou podstatu jejich produkce i základy technologie hlavních potravinářských oborů.

Osnova

Zemědělská produkce surovin a potravin rostlinného původu. Přehled zpracovatelských oborů, jejich stručný vývoj a perspektivy. Potraviny údržné a neúdržné. Příčiny neúdržnosti potravin. Nežádoucí změny neúdržných potravin, vlivy mechanické, biochemické a mikrobiologické. Principy konzervace neúdržných potravin. Konzervační metody abiotické a anabiotické. Oxidační změny neúdržných potravin. Zpracování obilovin pro potravinářské účely. Sortiment a hodnocení cereálních potravin. Zpracování olejnin. Sortiment a jakost rostlinných olejů. Brambory jako potravina. Sortiment a hodnocení potravin z brambor. Technologie cukru a škrobu. Sortiment a hodnocení cukru, škrobu a potravinových výrobků z nich. Princip kvasných technologií. Technologie sladu a piva. Sortiment a hodnocení piva. Produkce, sortiment a hodnocení pálenek z ovoce, ovocná vína. Druhy a hodnocení hroznového vína. Ovoce a jeho význam pro výživu člověka. Druhy a odrůdy ovoce našeho i importovaného. Hodnocení jakosti ovoce. Zpracování ovoce na potravinové výrobky. Skladování ovoce pro konzum v syrovém stavu. Zelenina ve výživě člověka. Posklizňová úprava a skladování zeleniny. Sortiment zeleniny a jeho hodnocení. Zpracování zeleniny na zeleninové výrobky. Tzv. bioprodukty.

Literatura

povinná literaturaDOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství :technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014. 425 s. ISBN 9788074182082. infoKADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? :technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009. 536 s. ISBN 9788074180514. infodoporučená literaturaPRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008. 327 s., [1. ISBN 978-80-86576-28-2. infoneurčenoIngr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999Ingr, I. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno :MZLU, 2001Čepička, M. et al. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT,1995KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010. 159 s. ;. ISBN 9788024728452. infoTabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Edited by Karel Kopec. 1. vyd. Praha: ÚZPI - Ústav zeměděl. a potravin. informací, 1998. 72 s., tab. ISBN 80-86153-64-9. info

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

MVDr. Halina Matějová