Předmět Potraviny živočišné - přednáška (BVPZ041p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVPZ041p - Potraviny živočišné - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Na konci tohoto kurzu bude student schopen použít a vysvětlit informace o surovinách a potravinách živočišného původu;umět principy zemědělské produkce potravin živočišného původu; porozumí technologii potravin živočišného původu a jejich hodnocení; vytvoří si přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu a jejich pozici ve výživě člověka.
Osnova
Zemědělská produkce surovin a potravin živočišného původu. Hlavní produkční vertikály, jejich aktuální stav a perspektivy. Zpracovatelské obory obory. Genetické, intravitální, pre- a postmortální vlivy na jakost surovin a potravin živočišného původu. Hlavní abiotické a anabiotické metody zvyšování údržnosti či trvanlivosti potravin živočišného původu. Zdravotní rizika z konzumace surovin a potravin živočišného původu a možnosti eliminace těchto rizik. "Welfare" a jeho uplatňování v chovech zvířat a při zacházení s nimi ve vztahu ke kvalitě produktů. Hygiena při získávání syrového kravského mléka. Hodnocení jakosti syrového kravského mléka. Mikroorganismy a somatické buňky v syrovém kravském mléce. Složení a vlastnosti mléka. Sortiment, technologie a kvalita konzumních mlék. Sortiment, technologie a kvalita sýrů sladkých a kyselých. Sortiment, technologie a kvalita kysaných mléčných výrobků. Sušené mléko, kondenzované mléko a zmrazené mléčné výrobky. Druhy jatečných zvířat a principy technologie jejich zpracování. Bourání hovězího, vepřového, telecího a ovčího masa a jeho kulinární a technologické uplatnění. Sortiment, technologie a hodnocení masných výrobků. Zpracování a hodnocení živočišných potravních tuků. Jateční zpracování drůbeže, kulinární úprava drůbeže, sortiment a hodnocení výrobků z drůbežího masa. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Sortiment a hodnocení sladkovodních a mořských ryb a rybích výrobků. Druhy včelího medu a jeho hodnocení. Biopotraviny živočišného původu.
Literatura
Kadlec, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin, PrahaIngr, I. Technologie Masa. Brno: MZLU,1996Kadlec, P et al. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Praha : VŠCHT, 2010Gajdůšek, S. Mlékařství 2 . Brno: MZLU, 1998Ingr, I. Hodnocení a zpracování ryb. Brno: MZLU,1994Ingr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999Simeonovová, J. et al. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů.Bbrno: MZLU,1999
Garant
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.