Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie a sociální psychologie - přednáška (BVSC021p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVSC021p - Sociologie a sociální psychologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět sociální psychologie a sociologie je orientován na vytvoření základů sociálně psychologického myšlení v kontextu profesí zaměřených na práci s lidmi. Podává přehled teorie mezilidských interakcí v makro i mikrosociálním prostoru. Seznamuje se sociálně psychologickými aspekty pedagogické komunikace; informuje o zákonitostech a podmínkách adekvátní sociální percepce a atribuce; obojí v souvislosti s možnostmi kultivace a sebevýchovy. Druhou podstatnou část tvoří psychologie skupinového života; psychologické aspekty struktury a dynamiky skupin s ohledem na specifika různých druhů skupin dětí a mládeže a různých oblastí společenského života. V rámci sociologie se studenti seznámení s nejtíživějšími problémy člověka v oblasti zdravotní a sociální, jejich historií a současným stavem poznání a řešení..

Osnova

Část I. Sociální psychologiePředmět, typy a metody psychologie a sociální psychologie. Sociální interakce, evoluce a kultura. Socializace, sociální učení. Sociální kognice. Motivace. Komunikace. Osobnost v sociální psychologii. Sociální skupiny. Skupinová atmosféra. Asertivita.Část II: Poskytování služeb ve zdravotnictví.Osobnost zdravotníka a pacienta. Psychologickýpřístup k nemocnému. Zdravotnické prostředí. Sdělování nepříznivých zpráv v různých oborech ve zdravotnictví.Extrémně špatné zprávy v různých oborech zdravotnictví. Ordinace různých typů lékařů a poradců. Různé typy pacientů – hospitalizovaných i ambulantních.Osnova sociologie česky.Rodina ve společnosti. Rodina, její vývoj a zvláštní rodinné konstelace. Rodina v těžké životní situaci. Problematika smrti a umírání. Násilí v rodině a společnosti Porucha příjmu potravy. Závislost. na drogách a činnostech.Kombinované tělesné vady. Tělesné postižení jako funkční handicap. Pohybové postižení.Psychologická problematika zdravotně postižených. Výskyt a příčiny vzniku zdravotního postižení. Vrozené a získané postižení. Zrakové postižení. Postižení sluchu a řeči. Typy postižení řeči a jazyka. Mentální retardace Jak jednat s handicapovaným člověkem. Frustrace .Stres. Trauma. Krize Deprivace. Strach a úzkost. Relaxační a imaginativní metody jako prevence syndromu vyhoření.

Literatura

KEBZA, Vladimír. Psychosociální determinanty zdraví. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 263 s. ISBN 80-200-1307-5. infoSociální psychologie. Edited by Milan Nakonečný. 1. vyd. Praha: Academia, 1999. 287 s. ISBN 80-200-0690-7. info

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.PhDr. Jana Severová, CSc.