Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční toxikologie - cvičení (BVTP051c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVTP051c - Nutriční toxikologie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit zravotní rizika související s toxickými látkami v potravinách a použít tyto informace k ochraně veřejnoho zdraví.

Osnova

Principy nutriční toxikologieTvorba toxických produktů z hlavních živinMetabolická přeměna xenobiotikInterakce nutričních a toxických komponent v organismuVýznam ochranných faktorůGenotoxikologie, imunotoxikologiePřirozené toxické látky:Látky vyvolávající potravní nesnášenlivost.Alkaloidy.Saponiny.Kyanogeny.Glukosinoláty.Fenolové sloučeniny.Lektiny.Aminokyseliny.Biogenní aminy.Kontaminující toxické látky.Toxické minerální látky (prvky, anionty).Nitrosloučeniny.Polycyklické aromatické uhlovodíky.Perzistentní organochlorové sloučeniny.

Literatura

Buosynthesis of food components. Edited by Jan Velíšek. Tábor: OSSIS, 2008. ISBN 9788086659121. infoDOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4. infoVELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. 3. Vyd. 2., uprav. Tábor: OSSIS, 2002. 343 s. ISBN 80-86659-02-3. infoPřídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě :(rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Edited by Jiří Kodl - Bohumil Turek. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 64 s. ISBN 80-86153-67-3. infoNutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info

Požadavky

BVTO0311p Lék. toxikologie - př. && BVCP0222p Potr. chemie II - p.

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

RNDr. Jiří Totušek, CSc.Mgr. Bc. Tomáš Prušaprof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.MVDr. Halina Matějová