Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška (BVVP0321p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVVP0321p - Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky:Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní programy a hrát aktivní úlohu při výchově ke zdraví.

Osnova

Kulturní, sociální, psychologické a ekonomické vlivy faktory ovlivňující stravovací zvyklosti.Nutriční epidemiologie - epidemiologické metody.Metody zjišťování výživové spotřeba na individuální úrovni, na úrovni populací.Metody zjišťování výživového stavu - 24-hod. recall, WHO skóre, metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza,globální spotřeba, nutriční software.Hodnocení výživového stavu - antropometrické, biochemické metody.Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.Výživová doporučení pro obyvatelstvo a výživové doporučené dávky.Vývoj spotřeby potravin.Výživové chování, chuťové a potravinové preference.Výživa zdravých jedinců různých věkových skupinVýživa kojenců a batolat.Výživa děti..Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.Výživa těhotných a kojících žen.Výživa ve stáří.Výživa sportovců, pohyb v primární péči.Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.Nutriční problematika rómské populace, toxikomanů a bezdomovců - výživový stav, stravovací návyky. Možnosti intervence .Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)Alternativní směry ve výživě.

Literatura

Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ;. ISBN 9788025469873. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoVýživa ve sportu :příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006. 311 s. ISBN 80-7262-318-4. infoPoruchy příjmu potravy. Edited by František David Krch. 2. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. 255 s. ISBN 80-247-0840-X. infoKUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 148 s. ISBN 80-247-1039-0. infoVýživa těhotných a kojících žen. Edited by Dana Müllerová. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004. 119 s. ISBN 80-204-1023-6. infoZáklady klinické obezitologie. Edited by Vojtěch Hainer. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 356 s. ISBN 80-247-0233-9. infoVýživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoZdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech :z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Edited by Dana Müllerová. 1. vyd. Praha: TRITON, 2003. 99 s., tab. ISBN 80-7254-421-7. infoVýživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Edited by Hana Kleinwächterová - Zuzana Brázdová. 2. přeprac. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8. infoManuál prevence v lékařské praxi 7 :doporučené preventivní postupy v primární péči. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. 55 s. ISBN 80-7071-135-3. infoSpolečné stravování. Edited by Stanislav Gajdůšek - Jana Dostálová - Pavel Otoupal. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 1999. 113 s., p. ISBN 80-7157-395-7. infoManuál prevence v lékařské praxi :souborné vydání. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 622 s. ISBN 80-7071-080-2. infoManuál prevence v lékařské praxi 6 :prevence poruch zdraví dětí a mládeže. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 140 s. ISBN 80-7071-108-6. infoPROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. infoManuál prevence v lékařské praxi 1 :prevence poruch a nemocí. Edited by Kamil Provazník. 2. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1994. 137 s. ISBN 80-7168-387-6. infoOSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. info

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Veronika Březkováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Mgr. Bc. Tomáš PrušaMVDr. Halina Matějová