Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení (BVVP0422c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVVP0422c - Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.

Osnova

Výživová spotřeba.24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba.Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno).Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii.Výživový stav.Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření.Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG.Různé podoby výživových doporučení.Kojení – kazuistiky.Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku.Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup.Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí.Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace.Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců.Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování.Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů.Hodnocení připravených intervenčních materiálů.Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování.Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.

Literatura

Výživa těhotných a kojících žen. Edited by Dana Müllerová. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004. 119 s. ISBN 80-204-1023-6. infoZdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech :z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Edited by Dana Müllerová. 1. vyd. Praha: TRITON, 2003. 99 s., tab. ISBN 80-7254-421-7. infoVýživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Edited by Hana Kleinwächterová - Zuzana Brázdová. 2. přeprac. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8. info

Požadavky

BVVP0321p Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-p && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Mgr. Veronika BřezkováMVDr. Halina Matějová