Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška (BVVP0422p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVVP0422p - Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.

Osnova

Kulturní, sociální, psychologické a ekonomické vlivy faktory ovlivňující stravovací zvyklosti.Nutriční epidemiologie - epidemiologické metody.Metody zjišťování výživové spotřeba na individuální úrovni, na úrovni populací.Metody zjišťování výživového stavu - 24-hod. recall, WHO skóre, metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza,globální spotřeba, nutriční software.Hodnocení výživového stavu - antropometrické, biochemické metody.Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.Výživová doporučení pro obyvatelstvo a výživové doporučené dávky.Vývoj spotřeby potravin.Výživové chování, chuťové a potravinové preference.Výživa zdravých jedinců různých věkových skupinVýživa kojenců a batolat.Výživa děti..Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.Výživa těhotných a kojících žen.Výživa ve stáří.Výživa sportovců, pohyb v primární péči.Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.Nutriční problematika rómské populace, toxikomanů a bezdomovců - výživový stav, stravovací návyky. Možnosti intervence .Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)Alternativní směry ve výživě.Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchovaJód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.Pitný režim.Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy.Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence.Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence.Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence.Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku.Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence.Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence.Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence.Výživa a zubní zdraví.Komplexní preventivní vyšetření.Potraviny pro zvláštní výživu.Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi.Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby.

Literatura

Výživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoManuál prevence v lékařské praxi 9 :hodnocení zdravotního stavu, přístupy klinické epidemiologie. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. 63 s. ISBN 80-7071-194-9. infoManuál prevence v lékařské praxi 8 :základy hodnocení zdravotních rizik. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000. 158 s. ISBN 80-7071-161-2. infoManuál prevence v lékařské praxi 7 :doporučené preventivní postupy v primární péči. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. 55 s. ISBN 80-7071-135-3. infoManuál prevence v lékařské praxi :souborné vydání. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 622 s. ISBN 80-7071-080-2. infoPROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. infoManuál prevence v lékařské praxi 1 :prevence poruch a nemocí. Edited by Kamil Provazník. 2. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1994. 137 s. ISBN 80-7168-387-6. infoOSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. info

Požadavky

BVVP0321p Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-p && BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Veronika Březkováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.MVDr. Halina Matějová