Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení (BVVP0533c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVVP0533c - Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.

Osnova

Výživová spotřeba.24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba.Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno).Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii.Výživový stav.Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření.Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG.Různé podoby výživových doporučení.Kojení – kazuistiky.Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku.Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup.Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí.Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace.Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců.Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování.Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů.Hodnocení připravených intervenčních materiálů.Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování.Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.

Literatura

Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoHAVLÍNOVÁ, Miluše. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole :aktualizovaný modelový program podpory zdraví (dokument a metodika). 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Portál, 2006. 223 s. ISBN 80-7367-061-5. infoHAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole :rukověť projektu Zdravá škola. 2., rozš. vyd. Praha: Portál, 2006. 311 s. ISBN 80-7367-059-3. infoManuál prevence v lékařské praxi 9 :hodnocení zdravotního stavu, přístupy klinické epidemiologie. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. 63 s. ISBN 80-7071-194-9. infoManuál prevence v lékařské praxi 7 :doporučené preventivní postupy v primární péči. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. 55 s. ISBN 80-7071-135-3. infoManuál prevence v lékařské praxi :souborné vydání. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 622 s. ISBN 80-7071-080-2. infoManuál prevence v lékařské praxi 6 :prevence poruch zdraví dětí a mládeže. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998. 140 s. ISBN 80-7071-108-6. infoPrevence v primární péči :doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997. 135 s. ISBN 80-7071-107-8. infoPROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. infoManuál prevence v lékařské praxi 1 :prevence poruch a nemocí. Edited by Kamil Provazník. 2. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1994. 137 s. ISBN 80-7168-387-6. info

Požadavky

BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Mgr. Veronika BřezkováMVDr. Halina Matějová