Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - přednáška (BVVP0533p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BVVP0533p - Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.

Osnova

Kulturní, sociální, psychologické a ekonomické vlivy faktory ovlivňující stravovací zvyklosti.Nutriční epidemiologie - epidemiologické metody.Metody zjišťování výživové spotřeba na individuální úrovni, na úrovni populací.Metody zjišťování výživového stavu - 24-hod. recall, WHO skóre, metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza,globální spotřeba, nutriční software.Hodnocení výživového stavu - antropometrické, biochemické metody.Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.Výživová doporučení pro obyvatelstvo a výživové doporučené dávky.Vývoj spotřeby potravin.Výživové chování, chuťové a potravinové preference.Výživa zdravých jedinců různých věkových skupinVýživa kojenců a batolat.Výživa děti.Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.Výživa těhotných a kojících žen.Výživa ve stáří.Výživa sportovců, pohyb v primární péči.Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.Nutriční problematika rómské populace, toxikomanů a bezdomovců - výživový stav, stravovací návyky. Možnosti intervence .Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)Alternativní směry ve výživě.Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchovaJód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.Pitný režim.Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy.Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence.Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence.Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence.Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku.Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence.Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence.Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence.Výživa a zubní zdraví.Komplexní preventivní vyšetření.Potraviny pro zvláštní výživu.Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi.Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby.Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchovaJód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.Pitný režim.Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy.Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence.Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence.Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence.Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku.Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence.Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence.Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence.Výživa a zubní zdraví.Komplexní preventivní vyšetření.Potraviny pro zvláštní výživu.Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi.Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby.

Literatura

Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ;. ISBN 9788025469873. infoČEVELA, Rostislav, Libuše ČELEDOVÁ a Hynek DOLANSKÝ. Výchova ke zdraví pro střední zdravotnické školy. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 108 s. ISBN 978-80-247-2860-5. infoKrause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 978-1-4160-3401-8. infoHAVLÍNOVÁ, Miluše. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole :aktualizovaný modelový program podpory zdraví (dokument a metodika). 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Portál, 2006. 223 s. ISBN 80-7367-061-5. infoHAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole :rukověť projektu Zdravá škola. 2., rozš. vyd. Praha: Portál, 2006. 311 s. ISBN 80-7367-059-3. infoVýživa ve sportu :příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006. 311 s. ISBN 80-7262-318-4. infoPoruchy příjmu potravy. Edited by František David Krch. 2. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. 255 s. ISBN 80-247-0840-X. infoKUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 148 s. ISBN 80-247-1039-0. infoZáklady klinické obezitologie. Edited by Vojtěch Hainer. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 356 s. ISBN 80-247-0233-9. infoŠAMÁNEK, Milan a Zuzana URBANOVÁ. Prevence aterosklerózy v dětském věku. 1. vyd. Praha: Galén, 2003. 235 s. ISBN 80-7262-229-3. infoSVAČINA, Štěpán. Prevence diabetu. 1. vyd. Praha: Galén, 2003. 113 s. ISBN 80-7262-165-3. infoVýživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. infoVýživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Edited by Hana Kleinwächterová - Zuzana Brázdová. 2. přeprac. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8. infoOSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. info

Požadavky

BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c

Garant

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.

Vyučující

Mgr. Veronika Březkováprof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Mgr. Veronika MlčochováMgr. Jitka PokornáMgr. Marie ŠubrtováMgr. Pavla VaškováMgr. Šárka KuchyňkováMVDr. Halina Matějová