Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie - cvičení (BZAN011c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZAN011c - Anatomie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student:si prohloubí anatomické znalosti a schopnost anatomického popisu jednotlivých orgánů a systémů;bude schopen objasnění principiálních vztahů mezi jejich strukturou a funkcí;pochopí základní topografické vztahy anatomických struktur jednotlivých systémů;získá přehled v základech antropometrie.

Osnova

Identifikace tělních rovin na průřezech lidským schématem, vyznačování směrů a os graficky;poznávání jednotlivých druhů kostí a určování jejich pozice na kosterní soustavě;antropometrie;zapisování názvů hlavních cév ve „slepé mapě” krevního oběhu, popis částí srdečního svalu na průřezech sagitální, transverzální a frontální rovinou;popis orgánů dutiny břišní a hrudní na „torzu”, ve slepé mapě;poznávání svalových skupin a jednotlivých svalů s ohledem na uložení na kostře;v tabulkovém seznamu žláz s vnitřní sekrecí doplňování jejich produktů a účinků;praktická zkouška vyvolávání některých reflexů (s ohledem na anatomické poměry) - šlachové, zornicový, plantární;identifikace tlakových bodů, míst pro hmatání pulsu, velkých žil.

Literatura

doporučená literaturaROKYTA, Richard, Dana MAREŠOVÁ a Zuzana TURKOVÁ. Somatologie. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2009. 258 s. ISBN 9781234567897. infoAnatomie. Edited by Radomír Čihák. 2. uprav. a dopl. vyd. Praha: Grada-Avicenum, 2004. 673 s. ISBN 80-247-1132-X. infoNETTER, Frank H. Netterův anatomický atlas člověka. Vyd. 2. Brno: Computer Press, 2012. 548 s., 47. ISBN 9788026400790. infoneurčenoFLEISCHMANN, Jaroslav a Rudolf LINC. Anatomie člověka. 1 [Fleischmann, 1987]. 5. upr. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 297 s. : i. infoFLEISCHMANN, Jaroslav a Rudolf LINC. Anatomie člověka. 2. Illustrated by Bohuslav Kutil. Vyd. 3. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 239 s. : i. info

Garant

Mgr. Liana Greiffeneggová

Vyučující

Mgr. Liana Greiffeneggová