Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika - přednáška (BZKP021p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZKP021p - Klinická propedeutika - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po ukončení předmětu budou student rozumět a umět využívat základní diagnostické, léčebné a preventivní metod používaných v interních a chirurgických oborech – anamnestické postupy, fyzikální vyšetření, laboratorní metody, zobrazovací metody, základní invazivní postupy, jejich instrumetárium a péče o nemocného v období výkonu, základní chirurgické nástroje a postupy, naléhavé situace, základy výživy nemocných a základy psychologického přístupu k nemocným.

Osnova

1. Anamnéza2. Celkové vyšetření nemocného.3. Vyšetření hlavy a krku.4. Vyšetření hrudníku.5. Poslech srdečních ozev.6. Vyšetření břicha.7. Vyšetření pohybového aparátu, základy endokrinního a neurologického vyšetření8. Hematologické laboratorní vyšetření.9. Biochemické laboratorní vyšetření.10. Katetry, kanyly, drény.11. Místní a celková anestézie.12. Punkční techniky13. Úrazy, urgentní stavy.14.Základy výživy nemocných, základy psychologického přístupu k nemocným.

Literatura

NEJEDLÁ, Marie. Klinická propedeutika. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 2010. ISBN 9788073330781. infoKlinická propedeutika :pro magisterské a bakalářské studium ošetřovatelství. Edited by Vladimír Pacovský. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 166 s. ISBN 80-7184-943-X. info

Požadavky

BZAN011p Anatomie - přednáška && BZFY0121p Fyziologie I - přednáška

Garant

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.