Předmět Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška (BZNT031p)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZNT031p - Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem je poskytnout základní vědomosti adovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci.Student získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základníchživin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích.Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnostijejího ovlivnění. Dílčím cílem je dovednost vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámciošetřovatelského procesu.
Osnova
1. Sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky, stopové prvky2. Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall, pitný režim3. Výživa novorozence, kojence a dětí. Výživa v období dospívání, výživa v dospělosti4. Výživa ve stáří5. Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie6. Alternativní výživové směry, nemocniční dietní systém7. Výživa nemocných, specifika výživy v resuscitační a intenzívní péči, parenterální výživa.
Literatura
GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran :lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012. 190 s. ISBN 9788087250211. infoGROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vyd. Praha: Forsapi., 2011. 155 s. ISBN 9788087250112. infoKOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011. 57 s. ;. ISBN 9788087250129. infoZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009. 542 s. ISBN 978-80-247-2844-5. infoNutriční podpora :praktický rádce pro sestry. Edited by Zuzana Grofová. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 237 s., [8. ISBN 978-80-247-1868-2. infoKOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005. 113 s. ISBN 80-86912-08-6. infoVýživa v dětském věku. Edited by Jiří Nevoral. 1. vyd. Praha: Nakladatelství H+H, 2003. 434 s. ISBN 80-86022-93-5. info
Požadavky
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Garant
MVDr. Halina Matějová
Vyučující
Mgr. Veronika BřezkováMgr. Liana GreiffeneggováMVDr. Halina Matějová