Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geriatrie - přednáška (BZZG061p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZZG061p - Základy geriatrie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Cílem je seznámit studenty s involučními změnami, zdravotním stavem a onemocněními ve vyšším věku z hlediska ošetřovatelské péče a potřeb seniorů změněných v souvislosti s onemocněním.Důraz je kladen na odlišnosti individuálních potřeb lidí vyšších věkových skupin a způsob jejich uspokojování, včetně odlišnosti multidisciplinární péče o seniory v oblasti ambulantních a lůžkových zdravotních služeb.

Osnova

PřednáškyPoruchy jednotlivých psychických funkcí, základní pojmy: vědomí a jeho poruchy.Poruchy jednotlivých psychických funkcí, základní pojmy: paměť, intelekt a myšlení.Osobnost a její poruchy.Neurotické poruchy a poruchy vyvolané stresem.Psychofarmaka v rámci první pomoci.Agresivita a neklid: zvládání pomocí psychofarmak, Problematika závislostí na návykových látkách.Projevy nejčastějších psychických onemocnění: schizofrenie, afektivní poruchy.Specifika ošetřování seniorů v přednemocniční a nemocniční neodkladné péči.

Literatura

POKORNÁ, Andrea , Alena KOMÍNKOVÁ , Michaela SCHNEIDEROVÁ a Hana PINKAVOVÁ . Ošetřovatelství v geriatrii. 1. vyd. Praha: Grada, 2013. 193 s. ISBN 978-80-247-4316-5. infoMATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana a Pavel WEBER . Geriatrie. In Vnitřní lékařství. Praha: Grada, 2011. 30 s. Vnitřní lékařství 1. ISBN 978-80-247-2110-1. infoSCHULER, Mathias a Peter OSTER. Geriatrie od A do Z pro sestry. Praha: Grada, 2010. ISBN 9788024730134. infoKALVACH, Zdeněk. Geriatrie a gerontologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 861 s. ISBN 80-247-0548-6. info

Garant

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.

Vyučující

Mgr. Božena FlajšingerováMgr. Liana GreiffeneggováMgr. Liana Greiffeneggováprof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.