Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové trendy v lékařské imunologii (DSTIz01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSTIz01 - Nové trendy v lékařské imunologii, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Lékařská imunologie je jedním z oborů zcelujících moderní medicínu. Tato schopnost vyplývá z charakteristické difúznosti imunitního systému, který svými operačními jednotkami a jejich působky obhlíží výstavbu celého organismu, odstraňuje cizorodé, nesmiřuje se ani s odcizeným, chrání vlastní a tak se stará o strukturální neporušenost buněk, tkání, orgánů. K mezioborovému charakteru imunologie přispívá i skutečnost, že obor disponuje vlastními, vysoce specifickými a citlivými metodami, které dokáží odkrýt nejrůznější antigeny a posoudit fyziologické pochody v organismu. Imunologii jako jeden ze základních fyziologických a patogenetických principů by si proto měly osvojit všechny lékařské obory. Zařazení "Trendů v lékařské imunologii" do společného programu doktorského studia na LF MU je odrazem tohoto pojetí imunologie. Výběr temat je veden snahou upozornit na ty oblasti imunologie, které se zvlášť nápadně změnily a mohou být přitažlivé jak pro teoretické, tak pro klinické pracovníky.

Osnova

Imunitní systém ve funkčním řádu organismu;Nespecifický imunitní systém;Regulace adaptivních imunitních reakcí;Labopratorní metody v imunologickém výzkumu;Vybrané kapitoly z imunopatologických stavů.

Literatura

Cellular and molecular immunology. Edited by Abul K. Abbas - Andrew H. Lichtman. 5th ed., updated. Philadelphia, PA: Saunders, 2005. 564 p. ISBN 1-4160-2389-5. infoHOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 3. vyd. Praha: Triton, 2005. 279 s. ISBN 80-7254-686-4. info

Garant

prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc.