Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uživatel počítačové sítě (DSUP031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSUP031 - Uživatel počítačové sítě, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako intenzivní, výhradně prakticky orientované školení pro posluchače postgraduálního studia, lékaře, případně specialisty jiných oborů. Výklad bude zaměřen na obecné principy přístupu uživatele k výpočetním zdrojům současných informačních technologií a konkretizován vždy na různých implementacích počítačových sítí. Cílem výuky bude seznámit posluchače se základními principy přístupu k informačním technologiím současné výpočetní techniky, a to především na bázi principů dnešního Internetu. Posluchač by měl získat schopnost prakticky využívat dnes běžně přístupné zdroje místních počítačových systémů, jejich sítí a jejich připojení k Internetu. Po absolvování by měl rozumět současným trendům využívání Internetu a dokázat je také aktivně využívat. V průběhu kurzu budou posluchači rovněž zdokonaleni v užívání produktů MS Office - z tohoto pohledu jde o nadstavbu běžných uživatelských školení.

Osnova

1. Síť - přenos informací. Uživatel vyžaduje: přenos dat, vzdálené přihlašování a práce ve vzdáleném uzlu, elektronická pošta, sdílení periferií. Spojování počítačů. Síťové periferie. Počítačové sítě, princip hardwarového propojení.2. Sítě, Internet. Typy sítí, sítě sítí. Síť typu IP. Internet. Historie a principy IP.3. Způsoby připojení k Internetu4. Architektura klient x server. Servery, služby5. Síťové služby. Přenos souborů, ftp. Sdílení periferií. Elektronická pošta, servery SMTP a POP3, IMAP. Další síťové služby, vzdálené přihlašování, telnet rlogin, rozhovor, talk, write.6. Autorizace v sítích. Jména, hesla, šifrování , elektronický podpis7. Rizika a problém bezpečnosti v počítačových sítích

Literatura

Joe Habraken, Počítačové sítě - Průvodce úplného začátečníka, Grada publishing, 80-247-1422-1

Garant

prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.RNDr. Daniel Klimeš, Ph.D.Ing. Milan Blaha, Ph.D.RNDr. Roman Šmíd, Ph.D.