Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborný modul III (KBSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBSM - Odborný modul III, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent/ka:zná preanalytické a postanalytické vlivy na výsledek vyšetření,;zná základní vyšetření moče a močových konkrementů,;zná principy metod pro stanovení bílkovin, nebílkovinných dusíkatých látek, enzymů a izoenzymů, ;biogenních anorganických látek, lipidů, hormonů,;zná laboratorní vyšetření diabetu,;zná laboratorní diagnostiku infarktu myokardu,;zná laboratorní vyšetření u onemocnění jater a žlučových cest a konkrementů,;zná laboratorní vyšetření v gastroenterologii,;;zná cytochemické vyšetření mozkomíšního moku,zná laboratorní ukazatele kostního metabolismu,;zná problematiku vnitřního prostředí a acidobazický metabolismus,;zná monitorování lékové terapie,;zná základy toxikologie,;má základní přehled o cytokinech a mediátorech zánětu,;má přehled o vitamínech a jejich stanovení,;zvládá provedení funkčních a zátěžových testů,;zná laboratorní vyšetření v těhotenství, v dětském věku a ve stáří,;zná kontrolu kvality vyšetření v klinické biochemii.

Osnova

Lab. Dg diabetu melitu; Glukóza;HbA1C;Dusíkaté látky nebílkovinné povahy;močovina, kreatinin, kys.močová, amoniak;zkušební test-instrumentální technika;Lab. vyš. v těhotenství; skríning vvv;Principy metod v klinické toxikologii;Lipidy;cholesterol, frakce, triacylglyceroly, lipoprot.;Léky, drogy;Způsoby kalibrace analytických metod;Systém interní a externí kontroly kvality;Chemické a morfologické vyšetření moče;POCT;Punktáty, stolice, sliny;vyhodnocení zkušebního testu společně;Imunochemické metody; komp-nekomp;homog-nehomog….;RIA,IRMA, EIA, MEIA,CMIA,LIA, ILMA,ELISA,FPIA….;Hormony;případná oprava testu;Enzymy, izoenzymy ;ALT, AST, ALP+izo,GGT,AMS,CK+izo,CKMB-mass;LD, LD-izo; LPS, cholinesteráza;Tumormarkery;KB anemických stavů, metabol. Fe; metody;Ionty (Na,K,Cl) Ca,Mg, P, Fe; stop. prvky odkaz na AAS;Bilirubin, Hemoglobin, porfyriny;Bílkoviny, Specifické bílkoviny;Kardiomarkery;Principy suché chemie;Analytické znaky laboratorní metody;Etanol, laktát;Sérové indexy;Parametry metod automatické spektrofotometrické analýzy

Garant

doc. MUDr. Milan Dastych, CSc., MBA

Vyučující

RNDr. Miroslava Beňovská, Ph.D.RNDr. Ludmila BourkováRNDr. Petr Breinekdoc. MUDr. Milan Dastych, CSc., MBA