Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální aspekty nemoci (MDSA041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDSA041 - Sociální aspekty nemoci, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je teoretické objasnění sociálního dopadu u vybraných onemocnění a seznámení studentů s možnostmi pomoci s důrazem na komplexní péči o klienta v holistickém pojetí.

Osnova

Přehled tematických celků: o Úvod do problematiky, vymezení základních pojmů, multidisciplinární tým, úkoly a role jednotlivých pracovníků v péči o dlouhodobě nemocné, komplexní péče o dlouhodobě nemocné a nástin základních principů takto pojaté péče o klienty. o Sociální vztahy v rámci systému medicíny:vztah mezi jedincem a institucí, vztahy mezi jedinci navzájem, vztahy mezi institucemi. Psychologie zdravotnického prostředí. o Komunikace s dlouhodobě nemocnými, bariéry v komunikaci, strategie překonávání komunikačních bariér, facilitace komunikace- modelování problémových situací. o Problém sdělení diagnózy (kdo chce vědět pravdu a proč, kdo má pravdu říci – kdy, kde, jak), sdělování informací příbuzným a jiným institucím v rámci systému komplexně pojaté péče o dlouhodobě nemocné. o Frustrace a saturace základních potřeb dlouhodobě nemocných. Psychosociální aspekty bolesti – saturace základních potřeb dlouhodobě nemocných. Psychosociální aspekty bolesti – psychologické přístupy ke zvládání bolesti. o Psychologické a sociologické aspekty dlouhodobě nemocných a handicapovaných. Práva pacientů a gerontů. o Základní formy psychické pomoci dlouhodobě nemocným pacientům (teoretické ujasnění forem a praktický rozvoj osobnostních a odborných kompetencí). o Metody, techniky a způsoby péče o dlouhodobě nemocné ( individuální techniky, dyadické techniky, skupinové techniky, tréninkové techniky a techniky využívající psychologické účinky jiných forem terapie). o Hospicová a paliativní péče, možnosti a limity psychosociální péče o terminálně nemocné, úloha a místo jednotlivých pracovníků v této péči. o Psychoterapeutické přístupy v péči o dlouhodobě nemocné, reorientace a změna hierarchie hodnot, otázka kvality života dlouhodobě nemocných. o Problematika euthanasie a asistované sebevraždy, sebevražednost dlouhodobě nemocných, prevence suicidálních tendencí. o Problematika umírání a smrti. o Péče o pozůstalé – poradenství pro pozůstalé.

Literatura

Vokurka, Martin - Hugo, Jan. Praktický slovník medicíny : [pro širokou veřejnost] [2000]. 6., rozš. vyd. Praha : MAXDORF, 2000. 490 s. : i. ISBN 80-85912-38-4.VÁGNEROVÁ, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese :variabilita a patologie lidské psychiky. Vyd. 2. Praha: Portál, 2000. 444 s. ISBN 80-7178-496-6. info

Požadavky

MDOP0332 Ošetřovatelská praxe II

Garant

doc. PhDr. Miroslava Kyasová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslava Kyasová, Ph.D.Bc. Tereza Polzer, DiS.