Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní lékařství II (MFPL0822)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MFPL0822 - Preventivní lékařství II, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování navazujícího předmětu bude student schopen interpretovat pozitivní a negativní faktory životního stylu a jejich vlivů na zdraví, včetně autoagresivního chování (výživa, tělesná aktivita, psychický zátěž a stres, kouření, konzum alkoholu a nelegálních drog);Na základě získaných poznatků bude schopen dedukovat význam a váhu životního prostředí a životního stylu v ochraně a podpoře zdraví a priority v oblasti primární prevence;Bude schopen pracovat se získanými informacemi při rozhodování o konkrétních možnostech prevence u vybraných nepřenosných onemocnění hromadného výskytu: kardiovaskulární, onkologická, metabolická, imunitní, respirační.

Osnova

OBECNÁ TOXIKOLOGIE: způsoby expozice, cesty vstupu, vstřebávání; metabolismus xenobiotik; genetický polymorfismus indukce mikrosomalmích enzymů; vylučování. Poškození zdraví chemickou expozicí, karcinogeneze. Podobnosti a rozdíly dětí a dospělých v toxikologii.VÝŽIVA A ZDRAVÍ: nemoci spojené s malnutricí a kontaminovanou potravou. Úloha výživy v podpoře zdraví. Výživová doporučení. Způsoby zjišťování výživového chování.PŘÍRODNÍ A UMĚLÉ CHEMICKÉ LÁTKY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ: druhy, bodové a plošné kontaminace. Životní prostředí v České republice. Principy monitorování kontaminantů životního prostředí. "Přírodní pesticidy".NEPŘENOSNÁ ONEMOCNĚNÍ HROMADNÉHO VÝSKYTU: epidemiologie, etiologie, prevence. Kardiovaskulární onemocnění. Zhoubné nádory. Respirační onemocnění. Alergie. Diabetes mellitus. Osteoporóza.

Literatura

Brázdová Z.: Dietary guidelines. LF MUNáhradní obsah: Náhradní obsah: Kotulán aj: Preventivní lékařství I, II. Lékařská fakulta MU, 1991, 1992Provazník K. aj.: Manuál prevence v lékařské praxi. 3. LF UK Praha, SZÚ Praha, 2003, 2004Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ;. ISBN 9788025469873. info

Požadavky

MFPL0721 Preventivní lékařství I BVPL0521

Garant

prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.MVDr. Halina Matějovádoc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.