Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika - cvičení (MFST081c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MFST081c - Statistika - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student zná základy statistiky a získá vědomosti potřebné ke sběru, analýze a prezentaci údajů a pro ověřování hypotéz. Smyslem je poukázat na přednosti, ale i dílčí omezení statistiky, což jim umožní pochopit a plně využít poznatky uvedené v odborné literatuře.

Osnova

Metody náhodného výběru. Pravidla pro počítání s pravděpodobnostmi, Bayesova formule.Frekvenční a distribuční funkce normálního a binomického rozdělení, práce s tabulkami.Plán konkrétního výběrového šetření.Výpočet a interpretace středních hodnot.Výpočet a interpretace ukazatelů variability.Kritéria pro volbu výstižných ukazatelů polohy a variability.Odhad parametrů normálního rozdělení.Odhad pravděpodobnosti (parametru binomického rozdělení).Srovnání průměrů a pravděpodobností (u-test, t-test).Pearsonův korelační koeficient, regresní přímka.Pořadový (Spearmanův) korelační koeficient.Chí-kvadrát test pro hodnocení asociace a homogenity.Znaménkový test, Wilcoxonův test pro srovnání úrovně dvou souborů.Výpočet rizika v prospektivních a retrospektivních studiích.

Literatura

GERYLOVOVÁ, Anna a Jan HOLČÍK . Úvod do statistiky. Text pro semináře. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 31 s. ISBN 80-210-2301-5. infoGERYLOVOVÁ, Anna a Jan HOLČÍK. Statistical methodology in medical research. Vyd. 1. V Brně: Lékařská fakulta Univerzity J.E. Purkyně, 1990. 262 s. ISBN 80-210-0271-9. info

Garant

prof. MUDr. Jarmila Siegelová, DrSc.

Vyučující

RNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D.RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D.RNDr. Denisa Malúšková