Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní ošetřovatelství a domácí péče - přednáška (MGKD041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MGKD041p - Komunitní ošetřovatelství a domácí péče - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako teoreticko praktický celek. Je součástí předmětů z ošetřovatelství v oblasti primární a terciární péče. Zaměřuje se na zdraví lidí v komunitě. Studenti pochopí význam pojmu „komunita“, její hlavní sociální funkce v uspokojování potřeb lidí a její hierarchii: jedinec-rodina-obvod-město-okres-stát-národ-svět. Uvědomí si nutnost zdravého společenského a přírodního prostředí v komunitě pro život jednotlivců a jejich rodin. Naučí ošetřovaní klientů/pacientů v podmínkách domácího prostředí. Studenty seznámí s organizační strukturou služeb Agentur domácí péče a platnou legislativou pro jejich činnost.Studenti porozumí pojmu komunita, významu zdravého společenského a přírodního prostředí pro zdraví člověka. Seznámí se s rozvojem zdravotních a sociálních služeb v rámci komunitní péče o zdraví jednotlivců a jednotlivých populačních skupin. Přijme filozofii domácí péče a seznámí se se základní organizační strukturou domácí péče, s interdisciplinárním přístupem v domácí péči. Uvědomí si odlišnosti poskytování péče v domácím prostředí.Komunita a člověk. Systém zdravotních a sociálních služeb v komunitě ( v obvodě, ve městě, v okrese, v kraji, ve státě), fungování primární a terciární zdravotnické péče; multidisciplinární týmová spolupráce ve veřejném zájmu. Role všeobecné sestry a porodní asistentky v komunitní péči. Ošetřovatelská péče v ordinacích praktických lékařů a specialistů pro děti a dospělé, požadavky na kvalifikaci sester. Epidemiologie infekčních onemocnění, sexuálně přenosných onemocnění, chronických onemocnění a mentálních onemocnění v komunitě. Rodina, základ adekvátní péče o zdraví člověka; rodiny s mentálně postiženými dětmi; alkoholismus a násilí v rodinách. Péče o potřeby dětí, dospívajících, dospělých, žen v produktivním věku, seniorů, chronicky nemocných a handicapovaných v komunitě. Péče o mentální zdraví v komunitě. Tělesně postižení v komunitě. Závislosti na alkoholu, drogách a kouření v komunitě. Historie komunitní péče v Evropě a v Čechách, charity, kláštery, sirotčince a nalezince ve středověku, ošetřovatelské řády, současné charity. Historie a současnost domácí péče, koncepce oboru, formy domácí péče u nás a v zahraničí, příklady domácí hospitalizace, prevence v domácí péči. Agentury domácí péče, legislativa poskytování domácí péče, registrace a odbornost, integrované formy péče, personální struktura, případový management. Management agentur domácí péče - Národní centrum domácí péče, indukce a zahájení domácí péče, přijetí klienta, formy zdravotní péče, rozsah poskytované sociální péče, multidisciplinarita. Financování domácí péče, materiálně technické vybavení, spolupráce se zdravotními pojišťovnami, systém vzdělávání sester v domácí péči, kompetence. Systém následných návštěv u klienta, odborné činnosti sestry, práce sestry po ukončení vlastní návštěvy, porady multidisciplinárního týmu, vedení dokumentace, ochrana a bezpečnost při práci.

Osnova

Komunita a člověk. Systém zdravotních a sociálních služeb v komunitě ( v obvodě, ve městě, v okrese, v kraji, ve státě).Role všeobecné sestry a porodní asistentky v komunitní péči. Ošetřovatelská péče v ordinacích praktických lékařů a specialistů pro děti a dospělé, požadavky na kvalifikaci sester.Epidemiologie infekčních onemocnění, sexuálně přenosných onemocnění, chronických onemocnění a mentálních onemocnění v komunitě.Rodina, základ adekvátní péče o zdraví člověka; rodiny s mentálně postiženými dětmi; alkoholismus a násilí v rodinách.Péče o potřeby dětí, dospívajících, dospělých, žen v produktivním věku, seniorů, chronicky nemocných a handicapovaných v komunitě. Péče o mentální zdraví v komunitě.Tělesně postižení v komunitě. Závislosti na alkoholu, drogách a kouření v komunitě.Historie a současnost domácí péče, koncepce oboru, formy domácí péče u nás a v zahraničí, příklady domácí hospitalizace, prevence v domácí péči. Agentury domácí péče, legislativa poskytování domácí péče, registrace a odbornost, integrované formy péče, personální struktura, případový management.Management agentur domácí péče - Národní centrum domácí péče, indukce a zahájení domácí péče, přijetí klienta, formy zdravotní péče, rozsah poskytované sociální péče, multidisciplinarita. Financování domácí péče, materiálně technické vybavení, spolupráce se zdravotními pojišťovnami, systém vzdělávání sester v domácí péči, kompetence. Systém následných návštěv u klienta, odborné činnosti sestry, práce sestry po ukončení vlastní návštěvy, porady multidisciplinárního týmu, vedení dokumentace, ochrana a bezpečnost při práci.

Literatura

Ležící nemocný člověk v domácím prostředí :praktická příručka jak pečovat o málo mobilního člověka a zcela imobilního člověka doma. Edited by Taťána Holeksová. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 91 s., il. ISBN 80-247-0212-6. infoHARTL, Pavel. Komunita občanská a komunita terapeutická. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. 221 s. ISBN 80-85850-45-1. info

Požadavky

MGOP0343 Ošetřovatelská praxe III

Garant

Mgr. Hana Pinkavová

Vyučující

Mgr. Hana Pinkavová