Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a management dat pro zdravotnické obory - seminář (MIKAM021c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIKAM021c - Analýza a management dat pro zdravotnické obory - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako úvodní a prakticky orientovaný kurz zaměřený na širokou oblast aplikace analýzy dat a informačních technologií v medicíně. Důraz je kladen na řízení a správu dat klinických studií a základní aspekty provozní informatiky zdravotnických zařízení. V oblasti analýzy dat student projde teoretickým výkladem základů jednorozměrných a vícerozměrných metod a seznámí se s problematikou optimalizace experimentálních plánů. Důraz je kladen i na praktickou stránku výuky a veškeré výpočetní techniky jsou procvičovány s pomocí běžně dostupných softwarových nástrojů (Statistica for Windows, SPSS). Studenti budou podrobně seznámeni se všemi aspekty správy a hodnocení dat klinických studií, především stanovení nutné velikosti vzorku, nastavení pravidel managementu dat, randomizace při náběru pacientů, průběžné a závěrečné statistické hodnocení. Aplikace informačních technologií se zaměřují na obecné principy přístupu uživatele k výpočetním zdrojům a konkretizují je vždy na různých implementacích počítačových sítí. Posluchač získá teoretické a praktické poznatky z oblasti tvorby a správy databází a naučí se prakticky využívat dnes běžně přístupné zdroje místních počítačových systémů, jejich sítí a jejich připojení k Internetu. V průběhu kurzu budou posluchači rovněž zdokonaleni v užívání produktů MS Office.

Osnova

1.týdenPříprava dat k analýze. Grafické nástroje. Transformace dat. Kontrola kvality dat, vyhledání odlehlých hodnot, využití počítačové techniky.2.týdenStatistické testy používané při hodnocení diagnostických testů: diskriminační analýza, typologie subjektů hodnocení, ROC analýza, sensitivita a specificita testů.3.týdenZáklady analýzy přežití.4.týdenZáklady analýzy epidemiologických dat a hodnocení populačních rizik.5.týdenStandardizace epidemiologických dat, analýza dlouhodobých trendů, prediktivní analýzy.6. týdenUživatelův přístup k počítači, jeho profile, lokální data. Operační systém. Typy operačních systémů, chráněný a nechráněný přístup. Síť -přenos informací. Přenos dat, vzdálené přihlašování a práce ve vzdáleném uzlu, elektronická pošta, sdílení periferií. Spojování počítačů. Nízkorychlostní periferií (RS-232C). Síťové periferie.7.týdenInformační servery. WWW - URL, html, čtenář, autor. Síťové informační systémy, databázové zpracování. Autorizace v sítích.8.týdenDigitalizace dat - role datového managera v klinickém hodnocení a praxi, existující normy. Kontrola vstupních dat: logické vazby, opakované zadávání.9.týdenOchrana osobních údajů, legislativní aspekty zdravotnické informatiky.10.týdenOrganizace studií: Komunikace se SÚKL, dokumentace. Pojištění KHL. Žádost o povolení/ohlášení, dodatky, výroční zpráva, předčasné ukončení, závěrečná zpráva.11.týdenAnalýza dat v KHL. Design KHL Paralelní uspořádání. Cross-over a faktoriální design. Fáze I-IV.12.týdenAnalýza dat Statistické minimum: Typy dat v KHL. Prezentace dat (deskriptivní statistika). Princip testování hypotéz v KHL.13.týdenOptimalizace velikosti vzorku Faktory ovlivňující velikost vzorku.14.týdenZákladní vzorce. Softwarové nástroje. Aplikovaná analýza dat v KHL. Protokol. Průběh KHL - správa dat. souhrnná zpráva o KHL15.týdenŘešení problémových situací – příprava pro diplomovou práci

Literatura

doporučená literaturaZAR, Jerrold H. Biostatistical analysis. 5th ed. Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall, 2010. xiii, 944. ISBN 978-0-13-206502-3. infoClinical trials :a practical approach. Edited by Stuart J. Pocock. repr. Chichester: John Wiley & Sons, 1999. xii, 266 s. ISBN 0-471-90155-5. infoPractical statistics for medical research. Edited by Douglas G. Altman. 1st ed. Boca Raton: Chapmann & Hall/CRC, 1999. xii, 611 s. ISBN 0-412-27630-5. infoManagement of data in clinical trials. Edited by Eleanor McFadden. 1st ed. New York: John Wiley & Sons, 1998. xi, 210 s. ISBN 0-471-30316-X. infoStatistika pro biologické a lékařské vědy. Edited by Tomáš Havránek. 1. vyd. Praha: Academia, 1993. 478 s. ISBN 80-200-0080-1. info

Požadavky

MIKVO011p Výzkum v ošetřovatelství - př. Předpokladem je pouze základní zkušenosti s prací na PC.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D.RNDr. Denisa MalúškováMgr. et Mgr. Jiří KalinaRNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D.Michaela GregorovičováBc. Tereza Polzer, DiS.